Saturday, October 6, 2012

Resepi Lasagna

memandangkan sekarang ni fy masih belum bekerja, so fy tryla manfaatkan masa y ada utk belajar memasak..dari buat benda y xda faedah, boleh la praktis masak utk future husband..up sikit market kan? wewewe~~~ lepas fy bake red valvet cupcakes, fy asyik mengidam nak buat lasagna..so fy pon search resepi2 y ada, fy pon try buat..jom tgk resepi..

Bahan utama
1) Kepingan Lasagna San Remo - rendam@celur untuk lembut & cepat masak

Bahan-bahan untuk inti daging
2) Prego Pasta Sauce - Traditional (140oz)
3) Ayam Brand - Cendawan butang (dipotong dadu)
4) Daging cincang 400g - fy guna daging cincang ramly 200g + sosej daging y dipotong nipis..
5) Serbuk black paper & oregano
6) Bawang besar & bawang putih 5 ulas (dipotong dadu)
7) Keju mozarella - grated/parut
8) Keju parmesan - grated/parut (xnk letak pon xpe)
9) sos cili ( 1 sudu besar )
10) garam secukup rasa
11) 4 sudu besar minyak masak

Bahan-bahan untuk sos putih
12) 2 sudu butter
13) keju cheddar (2  Keping)
14) 250ml susu full krim
15) 2 sudu besar tepung gandun
16) garam secukup rasa

Cara menyediakan inti daging
1) masukkan minyak dan tumis bawang2 tadi sehingga naik bau.
2) masukkan daging cincang dan kacau sampai berubah warna (separuh masak pon xpe)
3) tuangkn sos prego dan gaul sehingga sebati
4) masukkan garam secukup rasa
5) masukkan pula serbuk oregano
6) campakkan pula cendawan butang dan kacai sehingga sebati
7) tabur serbuk black paper
8) kacau sebentar dan tutup api

Cara menyediakan sos putih
9) cairkan butter (api kecil)
10) masukkan 2 sudu besar tepung gandum dan kacau sehingga sebati
11) masukkan susu full krim kacau juga smpai sebati
12) masukkan keju cheddar dan kacau sehingga cair dan sebati
13) masukkan garam secukup rasa
14) rasa dan tutup api

Cara menyediakan lasagna
15) susun kepingan lasagna di dalam loyang y sesuai
16) taburkan inti daging ke atas permukaan kepingan lasagna
17) tuangkan sos putih ke atas permukaan inti daging
18) taburkan keju parmesan dan mozarella ( lg byk lg sodap)
19) ulang balik 15-18 (standard 3 layer saja)
20) panaskan oven dgn suhu 180c dalam 30-40 minit menggunakan api atas dan bawah.
      (bergantung kepada ketebalan & saiz) sehingga keperangan.

rupa lasagna bila da kuar dr oven..perang2 macam tula..

keju y meleleh..sedapppp =)


beberapa jam kemudian...sekian.....


thank u for sharing the delicious recipe =)

4 comments :

DoNT 4Get To DrOp Me A cOmMent b4 u LeaVe..
tQ.. =)