Monday, May 25, 2015

2015 TuToRiaL Background For PosT TitLe

Hi Again.. Tutorial seterusnya adalah cara nak letak background pada tajuk post dgn menggunakan blogger template designer.. Check it out..

Sebelum:





Selepas:



1. Memula sekali pastikan korg da ada design utk diletakkan sebagai background pada posting title tu. Macam fy, fy design sendiri guna adobe photoshop dan save guna format png. Lepas tu upload dekat photobucket untuk dapatkan link.



2. Masukkan code untuk background dlm blogger template designer. Ikot link kat bawah:
 
    Dashboard -> Template -> Customize -> Advanced -> Add CSS -> tambahkan code dekat bawah ni dalam kotak Add CSS tu.

_______________________________________________________________________________

h3.post-title {
background: url(your photobucket URL); /*Masukkan link dalam step 1 pd perkataan merah*/
background-position: top center; /*kedudukan background adalah di tgh, atas*/
background-repeat: no-repeat; /*setkan background untuk x repeat if tajuk terlalu panjg*/
height: 45px;   /*tinggi background sepatutnye sama dgn format design gambar*/
text-align: left; /*tulisan pd tajuk boleh setkan - left, right atau center*/
padding-left: 27px;  /*jarak antara perkataan dgn border - left atau right*/
padding-top: 14px; /*jarak antara perkataan dgn border - top atau bottom*/
}
_______________________________________________________________________________
P/s: perkataan y di highlight dgn warna biru ni boleh korg delete. Just nak explain maksud code tu. X effect pada result nanti.

Lepas tu boleh boleh save dgn klik butan apply to blog (Atas kiri warna orange)
Sekian terima kasih 

Sunday, May 24, 2015

2015 TuToRiaL Border For SiDeBaR WidGeT

Bersungguh-sungguh sgt plak fy malam ni kan..eh da pg da kot.. Lantak..Mari kita teruskan dgn tutorial border utk sidebar.

Sebelum:



Selepas:





Sila ikut step di bawah

  1. Dashboard -> Template -> Customize -> Advanced -> Add CSS -> pastekn dlm kotak tu code             dekat bawah ni (jgn delete/kacau code2 y da sedia ada)

_____________________________________________________________________________

.sidebar .widget {
border-bottom: 1.5px dashed #ed10a7;
margin:0 0 1.5em;
padding:0 0 1.5em;
}

_____________________________________________________________________________

2. Untuk tulisan Orange:
    
    kalau nak border untuk setiap sisi boleh la tambah coding tu. Contoh
   


  
     a) border-bottom = border bawah
     b) border-left = border kiri
     c) border-right = border kanan
     d) border-top = border atas


3. Untuk tulisan Hijau:

   Item ni adalah untuk ketebalan garisan tu. So terpulanglah nak letak berapa pon. Cuba main2 dulu        dari 0.5px-8px. then nilaikan la mana y korg rasa cantik. Pixel kecil bermakna saiz garisan makin        kecil, kalau pixel besar pulak nnt garisan makin tebal.


4. Untuk tulisan Biru

   Ada beberapa jenis garisan y korg boleh pilih. Fy tunjuk contoh separuh je, balancenye korg cubela      explore sendiri ye..hehe..(double, inset and outset)

Dashed
Dotted

Groove
Ridge

5. Lastly untuk tulisan warna purple: Korang kene letak code warna garisan y korg nak guna.       Boleh refer sini


Nanti da siap ikot step kat atas ni, boleh la terus save dengan menekan butan orange kat atas kanan tu. Thats all for today. Selamat tido 

2015 TuToRiaL BackGrounD FoR SiDeBaR TiTLe



Da hampir 2 tahun x update blog ni. Bila tiba2 datang mood berblogging semula, maka bykla benda kene ubah. Template y da 3,4 tahun pakai ni mmg nak kene tukar la kn. Y jd leceh bila byk benda blogger da update termasukla utk edit template. So fy delete je template lama dan guna je template dr platform blogger iaitu blogger template designer.

Tp biasala, amik y free ni memang dapat template basic jela. Nak WOW kan memang kene edit sendiri. Mula2 nak edit tu memang rasa nak nangis sbb xjmpe button "Expand Template Widget". Bahana blogger update and da lama x bukak blog. Da ketinggalan zaman. Korek punye korek berjaya jgk edit. So 1st post utk 2015 ni adalah utk edit title pd sidebar. Contoh:


Sebelum:



Selepas:



Nampak kan beze dia? so camni caranya. Xpyh susah2 nak study coding bagai. Ikot je step kat bawah ni.

1. Dashboard -> Template -> Customize -> Advanced -> Add CSS -> pastekn dlm kotak tu code dekat bawah ni.
_______________________________________________________________________________

.sidebar h2 {
background-image:url(your photobucket URL); 
background-position: top center; 
background-repeat: no-repeat; 
height: 45px;  
text-align: center;  
text-transform: sentence case
padding-top: 8px 
}
_______________________________________________________________________________


2. utk tulisan warna merah
    
      a) cari background y korang suka. kalau edit sendiri lg puas hati sbb senang nak dpt warna dan               design y minat..knkn???
      b) save picture & upload. cth:: save dekat photobucket
      c) amik code dekat image y korg upload td. Cth spt di bawah.



3. utk tulisan warna purple - ada beberapa pilihan sebenarnye utk text case, boleh pilih ikut cita rasa         masing2 nak tulisan besar ke, kecik ke, campur..

     a) sentence case



 
       b) lowercase

 

 
       c)  uppercase

 


4. Untuk tulisan dan saiz, korang kene godek2 dekat sini.

     ----> Dashboard -> Template -> Customize -> Advanced -> Gadgets


5. Da puas hati boleh save dgn klik butan apply to blog (Atas kiri warna orange)


Itu saja..Sonangkn? Thanks sbb sudi baca.

Monday, February 17, 2014

PEPERO!!!!

Bende simple je..bukan xpernah jumpe pon kat Malaysia tp sibuk dok cari bende dr Korea.. Bdget K-Pop le teww.. Hehehe.. Introducing Pepero y ala2 nini cokelat celup, celup celup ataupon beskot rocky..lebih kurang tp xsama sebab da modified baek punya...


Rasa dia memang sedap..boleh nanges punya sbb tharu jumpe makanan rapu y sedap..weee~~ y ni fy beli kt pasar pagi area UTC kuantan tu..Satu kotak besar ada 8 mini box..harga sekotak besar 1=rm35... Ok kot..ke mahaiii?? I dunt care la..y penting, im a happy girl ;)