Monday, February 7, 2011

CNY Vacation : Pulau Pangkor



da 2 hari family vacation fy tamat tapi letihnye masih terasa..badan pon stil lemah lagi ni..sampai nak wat entry pon rasa malas..tapi sebabkan xnak cerita vacation ni jadi basi, fy kuatkan jugak semangat untuk siapkan entry vacation ni..sebelum ape2, fy nak menjawab persoalan y mungkin bermaen-maen di fikiran mereka y membaca entry pulau impian..ada y dapat teka tepat tau..tapi xde hadiah pon..hehe..so, inila dia jawapanye..

ye, itu la y kite cari..fy telah mencutikan diri di Pulau Pangkor bersama keluarga selama 3 hari 2 malam..kitaorg bertolak dari kuantan pada hari rabu, dan malam 2 kitaorg tidur kat rumah opah di taiping..da lama xjmpe opah kan? da berkasih sayang dengan opah, khamis tu barula bertolak ke Pulau Pangkor dengan menaiki feri dari lumut..

masa sampai dekat area jeti tu, da dekat pkol 12..kereta memang banyak..bayangkanlah, parking bertingkat penuh, padang sekolah pon da penuh, tempat parking area jeti pon da penuh..nasibla diaorg bukak kawasan parking dekat area padang dekat2 situ..jenuh jgkla nak bawak barang..kitaorg makan kat area jeti je..xsedap pon..tp da lapar ape da hal? balun jela..

kitaorang naek bot pkol 2 macam 2la, fy pon xperasan sangat sebab orang ramai so kene berebut-rebut nak naek feri..y fy ingt pkol 3 mcm 2 barula check in..kitaorg sewa apartment dekat area Pantai Pasir Bogok..mula2 nak ddk dekat Putri Bayu Beach Resort sebab betul2 sebelah dengan pantai, tapi da full la plak..so kitaorg pon sewa dekat Pangkor Putri Apartment..apartment 2 bilik..boleh tahan tempat ni..i like..y penting xjauh dari pantai kn?

sebabkan masing2 penat, kitaorg rehat2 jela dulu..pkul 5.30 barula kitaorg keluar ushar area 2.. jalan2 dekat pantai n terus booking bot untuk aktiviti hari esok..then shopping souvenir sikit untuk kawan2..lepas tu barula g makan malam..nasibla semuanya dekat2, xdekla rasa nak mati berjalan kat situ..hehe..esoknye lepas breakfast semua cepat2 siap untuk mengebotkan diri..yeay!!

kitaorg di bawak mengelilingi 7 buah pulau..pulau pertama y kitaorg tengok memang la rasa nak nangis..fy xingt langsung nama pulau and resort 2, terpukau sangat sampai lupa nak ambik gambar..resort dekat pulau ni dikatakan di antara best resort in the world..harga paling murah untuk satu bilik melebihi RM1,200 n y paling mahal $USD5,000..fy xtaula betul ke x, orang y bawak bot 2 y ckp...layan kan aje, tp xtipu, mmg marvelous, nak honeymoon kat sini boleh?? hehe..

ada lagi pulau2 laen, tp fy xingt, y mcm ingt Turtle Bay, Coral Bay, Coral Island and ape ntah lagi..y fy sebut ni, kalau salah halalkan aje ye..kitaorg ditinggalkan di pulau terakhir untuk mandi manda selama 1 jam..hehe..best tau time ni..da lama xg kelah sama2, bila dapat peluang mcm ni mmg xlepas..abah pon join sama, mama je y tgk kitaorg..hehe..mama jaga barang ye, nnt monyet curi plak=p

bentuk batu ni macam penyu kn? percaya x y sebenarnye kepala dan badan penyu ni adalah dari dua batu y langsung xbercantum? menarik x?

batu ni plak berbentuk macam hati..kalau kene lamar kat sini memang romantik abis..hahaha

ni plak coral bay, tempat org snorkeling..tapi kalau da ramai mcm ni nk tgk ape? air pon da keroh..baek g mndi pantai je...huhu

pulau terakhir... syok mandi kat sini..lagi2 sambil maen lintah laut..pernah tgk x?

nila rupe lintah laut tu, macam t**k kan? hehehe...

last event dekat pantai bogok adalah naek banana bot..best gila!!! ni 2nd time fy naek, 1st time masa dekat pulau langkawi... kitaorg naek 6 org, dan seperti biasa mama tengok je..sian mama.. kali ni tugas mama adalah ambil gambar..sebelum bot gerak puasla posing bagai..excited betul, then mama cakap mama salah ambik..huahua..ni je picture y dapat..bolehla ma...

banana bot..haha..punya la jauh ambil gambar.. =p

petang jumaat tu kitaorg pergi ke bandar mencari makanan-makanan kering untuk di bawa balik..macam2 mama and abah beli, fy pon ada jgk beli sikit2 untuk kawan2..terliur fy tgk sotong kering y byk tu, ikotkan ati kat situ jgk fy nak makan..hehe..malam 2 pon kitaorg just jalan2 keliling tempat penginapan, cari sikit lagi barang..xbyk berjalan pon, tapi tetap seronok..dapat jalan2 dgn family kn? bukan selalu, so walau ape pon percutian ni mmg berbaloi..

hari sabtu memang xda acara laen selain bersiap untuk pulang semula ke taiping..ada saudara kt sana kahwin, pagi2 lagi da tunggu feri..sampai rumah opah da pkul 12, pastu pergi kenduri segala pkul 3 baru gerak keluar..jem teruk betul pkol 10malam baru sampai area tol gombak..makan kejap kat mcd sambil tunggu kawan kakak and abg budi sampai..lastly sampai rumah pkul 1pg.. then pkul 3 pagi baru fy tido..penat jangan ckpla huhu..ape pon terima kasih kepada semua y byk menyumbang untuk percutian ini..laen kali kite g jalan2 lagi ye?? yeay!! terima kasih sbb sudi baca.. =)


22 comments :

  1. uish...bestnya.....GKSB tak pernah p sana lagi

    ReplyDelete
  2. wow beshnye cik pjoy jenjalan..hehe

    ReplyDelete
  3. model utk kempen satu Malaysia ka tu.hehe.

    ReplyDelete
  4. Pehh...penuh org kt Pangkor time cuti yekk...parking pn penuh...pehhh

    ReplyDelete
  5. hye awk..cantik pemandangan di sana seperti owner blog inie..=) sy follow..

    ReplyDelete
  6. hmmmm dah lama tk pegi pulau pangkor ni...

    ReplyDelete
  7. Nasib baik la awak pergi pangkor tak pakai rambut wig afro tu kan? hahaha..

    ReplyDelete
  8. best nye pegi pangkor, dah lame x snorkelling kt sane.. ikan dan laut die sgt cntik kannn ;)

    ReplyDelete
  9. I've been there too...beautiful sight seeing...
    so fun...

    ReplyDelete
  10. wow seronoknya jalan-jalan sambil main lintah laut kan .. hehe

    ReplyDelete
  11. wah syoknyer jenjalan...
    tingin nk g pangkor;)
    hehehe

    ReplyDelete
  12. wahhh bestnyer....nadia duk umah saje CNY bebaru nih...

    ReplyDelete
  13. nice apartment....=D

    pangkor mmg best...tapi terlalu ramai org bila waktu cuti kan..

    ReplyDelete
  14. haha.. comel plak lintah laut tu.. heheh..

    ReplyDelete
  15. Wah, best tuu...

    Lama dah tak pegi Pangkor. Pegi dulu pun tak pernah try Island hopping trip tu. Laen kali pegi nak try gak la.

    BTW, Pulau yg cantek giler tu namanya Pulau Pangkor Laut. Mmg mahalpun sewa hotel kat situ.. 6 star maaa...

    ReplyDelete
  16. hihi..jat nk pergi menenangkan fikiran kat pulau,tp pening2 mahu ke mana.search2 kat tenet,jumpa ur blog

    nway,follow sini jugak O.o

    ReplyDelete
  17. Kamu ni CHEQPPJOY hanya tau tutup kplala...tapi pd masa yg sama x tutup BENTUK KAKI kamu yg JELAS KELIHATAN...Tutup aurat bukan sekadar berTUDUNG lahh !!!! JANGAN JADI BODOH Yeee

    ReplyDelete

DoNT 4Get To DrOp Me A cOmMent b4 u LeaVe..
tQ.. =)