Friday, December 17, 2010

Hukum Memakai Braces(Pendakap Gigi)

fy da lama simpan hajat nak pasang hajat nak pakai braces tapi still was2 dengan hukum pemakaianya. so fy pun buat sikit research pasal isu ni. dan fy rasa penjelasan dalam iluvislam paling mudah untuk difahami.jom baca.

braces.jpg braces image by xphoiox

Islam melarang manusia mengubah ciptaan Allah pada dirinya yang telah sempurna tanpa ada suatu keperluan atau darurat. Perbuatan ini akan mengundang laknat dari Rasulullah s.a.w. sebagaimana disebut oleh hadis;

لعن رسول الله صلى الله عليه وسلم الواشمة والموشمة، والواشرة والمستوشرة

“Rasulullah s.a.w. melaknat perempuan yang membuat tatu dan meminta dibuat tatu, perempuan yang menipiskan gigi dan yang meminta dinipiskan giginya”. (Riwayat Ibnu Jarir dari Ibnu ‘Abbas r.a.)
Namun jika ada keperluan seperti untuk membaiki kecacatan pada diri sama ada semulajadi atau kerana sebab-sebab mendatang seperti kemalangan, terbakar dan sebagainya, diharuskan kita melakukan pembedahan atau sebarang tindakan lain pada badan untuk membaiki kecacatan tersebut.

Di dalam bukunya al-Halal Wa al-Haram Fil-Islam,Syeikh Dr. Yusuf al-Qaradhawi menjelaskan; “Jika pada diri seorang insan itu terdapat kecacatan yang boleh menyakitinya sama ada dirasai secara fizikal atau secara mental (iaitu menimbulkan rasa rendah diri) setiap kali berada di dalam majlis atau singgah di satu tempat, diharuskan ia membaiki kecacatan tersebut selama niatnya ialah untuk menghilangkan kepayahan yang dihadapinya. Allah tidak menjadikan di dalam agama ini sebarang kepayahan ke atas kita”.Keharusan ini disokong oleh hadis yang mengaitkan laknat Allah ke atas perbuatan mengubah gigi tadi dengan tujuan semata-mata untuk menambah kecantikan dan mengubah ciptaan Allah (bukan kerana keperluan atau darurat), iaitu sabda Nabi s.a.w.;

لَعَنَ اللهُ الْوَاشِمَاتِ، وَالْمُسْتَوْشِمَاتِ، وَالنَّامِصَاتِ وَالْمُتَنَمِّصَاتِ، وَالْمُتَفَلِّجَاتِ لِلْحُسْنِ، الْمُغَيِّرَاتِ خَلْقَ اللهِ

“Allah melaknat perempuan-perempuan yang membuat tatu dan yang meminta dibuat tatu pada badannya, perempuan-perempuan yang minta dicukur alis (bulu keningnya) dan perempuan-perempuan yang menjarangkan giginya untuk kelihatan cantik iaitu perempuan-perempuan yang merubah ciptaan Allah”. (Riwayat Imam Bukhari dan Muslim dari Abdullah bin Mas’ud r.a.)

Imam Nawawi semasa mensyarahkan hadis di atas, beliau menegaskan; sabda Nabi s.a.w. “perempuan-perempuan yang menjarangkan giginya untuk kelihatan cantik” menunjukkan bahawa yang diharamkan ialah bagi orang-orang yang melakukan perkara tersebut (yakni mengubah gigi) untuk tujuan kecantikan semata-mata. Adapun kerana keperluan iaitu untuk mengubati atau untuk membaiki kecacatan pada gigi dan seumpamanya, maka diharuskan”. (Syarah Soheh Muslim, juz. 14, Kitab al-Libas Wa az-Zinah).

Jelaslah bahawa memakai braces (pendakap gigi) tidak termasuk di dalam perbuatan mengubah gigi yang dilaknat Allah dan RasulNya di dalam hadis di atas kerana tujuannya bukan untuk mengubah ciptaan Allah dengan sengaja tetapi untuk membaiki kecacatan pada gigi. Gigi yang jongang sekalipun tidak mendatang kesakitan pada fizikal, tetapi mendatangkan kesakitan pada mental kerana dipandang hodoh oleh orang lain, menyebabkan kita tidak selesa apabila berhadapan dengan orang lain.

Wallahu a’lam.

sumber: iluvislam

secara jujurnya, fy memang xyakin dengan diri fy lebih2 lagi bila berhadapan dengan orang laen. fy selalu terbayang orang akan pandang gigi fy bila bercakap dengan fy. gigi fy berlapis dan tak teratur. belum lagi masalah bila makan sebab ada y terlekat dan macam2 lagi. harapnya niat fy betul la nak buat braces untuk mengurangkan masalah2 dental. ini adalah komen dari salah seorang komentar dr entry kat atas.



markku:

apb kite mempunyai gigi yg tdk tersusun, ataupun tersusun tetapi jongang atau lower jaw ke depan sgt dr upper jaw, ia akan mengganggu occlusion(mksd 'ketidakkeharmonian' gigitan pd gigi atas n gigi bwh).it is called malocclusion.

effect malocclusion pd seseorg termasuk laa susah nk berus gigi krn apb gigi bertindih, plak akan lbh senang berkmpul and bole sbbkan kalkulus(karang gigi:bende keras selalu warne hitam, kuning,coklat,kelabu) yg mmg xboleh dibuang hny dgn gunekan pemberusan gigi...ia hny boleh dibuang dgn menggunakan scaler either ultrasonic handscaler(elektrik) or universal scaler(hand scaler).

selain itu, bile gigi tu susa nk dibersihkan, food will be easily get impacted.bile food or debri tu xdpt nk dibung, ia akan melekat pd permukaan gigi and gusi...dlm makanan ade mcm2...especially asid.asid nie boleh men'cair'kan struktur gigi(enamel n dentine) dan akan menyebabkan caries...then gigi pon boleh berlubang kalo dibiarkan.sequale of this event mmg sgt pjg.akan sbbkan gusi bengkak laa, bernanah la, sakit laa and mcm2 lg la. i bet ramai yg experience this thing.


33 comments :

  1. saya tahu brace gigi tak haram dan saya pun teringin nak cube.bukan sebab gigi sy tak teratur tapi ada yang kata kalau buat brace gigi leh kawal berat badan sebab ade kawan y cube.tetibe ade rase nak try tapi kawan kata sakit.sebab tu tak pernah nak cube!hehehe~

    ReplyDelete
  2. aaa betul tu.. jeera pun dri dulu fikir cmnie..
    ade yg kate haram. ade yg kate takpe..

    ReplyDelete
  3. nak pkai jugakkk..gigi saye xcntik..berlapis gak..huhu

    ReplyDelete
  4. hmmm.. baru nak cube.. terima kasih bgtau.. huhuhu

    ReplyDelete
  5. huhu...nak pakai jugak! gigi taring saya tumbuh kat tmpt yg salah menyebabkan saya nampak sangat ganas bila senyum! hahahaha

    ReplyDelete
  6. hooo.. nice sharing.. semoga bila gigi dah pulih, keyakinan tu bertambah yer cik fy..

    alhamdulillah xde masalah gigi.. ngeee :D

    ReplyDelete
  7. nice info...hurm,xnakla pkai dah rmai kata sakit..hehe..lgipon gigi kita nice je pon..
    fact : gigi susu pon xabes luruh lagi,umo dah tua bangka dah..haha

    ReplyDelete
  8. ya! niat itu penting. Kalu nak ubah keyakinan diritu x pe lar kan. =D

    ReplyDelete
  9. takpe.. yang penting, niat kena betul.. untuk keselesaan, bkn menunjuk2.. insyaAllah.. yakin! :D

    ReplyDelete
  10. huhu.. same case..xconfident ngan diri bla bckap n senyum..

    ReplyDelete
  11. teringat kat sorang kawan ni... dia paling benci kalo org tanye dia kenape pki braces... hehehhehee..dia selalu emo.. sebab kalau pakai ni, mmg selalu la kena ulser mulut..

    ReplyDelete
  12. zama pakai braces ! :)
    sbb gigi dulu jongang skit. hilang confidence bile behadapan dgn org.

    ReplyDelete
  13. Wah...
    benar tuh ini wajib diketahui oleh wanita-wanita didunia... seharusnya mereka tidak menambah2 untuk kecantikannya, karena kita memang sudah diciptakan sempurna, apalagi yang wanita... namun bukan berarti tidak di jaga/dirawat...

    leleki juga tidak boleh seperti ini, hiasan untuk wanita itu, cukup kalung, cincin, tas, baju yang menutup aurat, jam tangan, ma jilbab... itu aja pasti udah cantik....

    ReplyDelete
  14. btul3..yg pasti..niat tu kene la btul kan..

    ReplyDelete
  15. yep..pakai la braces..sakit nye sekejap je.. :)

    ReplyDelete
  16. mmg ade niat na pakai . gigi ta lawa :( haha

    ReplyDelete
  17. nice info... nak try pakai.. tp member kate sakit... takmo la... huhu...

    ReplyDelete
  18. buat je....saya br thn depan nk buat kat ampang

    ReplyDelete
  19. terasa sayang pulak nak buang gigi taring ni..tp segan pun ada, sekali senyum dah macam drakula dah..huhu..

    ReplyDelete
  20. nieya pakai braces dr form4 until form5..gigi taring berlapis, so pakai la bracer tuh...tp sakit r sikit...huhu...lame2 ok la

    ReplyDelete
  21. 1st time lalu sini.. ok.. sy baru je bukak braces awal thn ni.. problemnya masa tu gigi jongang.. sejak dar form 5 lagi mak dah tegur.. suh buat.. tapi sy xnak.. malu.. nanti xde org nak kan sy.. hehe...bila dah couple..nk buat tapi asyik ada je prob..last2.bila dah kwn ada anak.. baru buat..ia membuat sy lebih confident..ada sestengah ckp nampak lain.. ntahla..

    ReplyDelete
  22. urrrmmmm...sye nak wt rmai kwn ckp sakit so x jd lh nak wt brances yang laeh tggal yg 2 x sakit pon........korang wt lh yg leh tggal x sakit pon xp owg x prasan pon bb x nmpk cgt.....

    ReplyDelete
  23. urrrrrrrrrmm..sye pon nak wt xp rmai kwn ckp skit so x jd lh nk wt...yg brances leh tggal2 x sakit pon sye egat nak wt yg 2 korang wt lh yg2 x sakit pon...xp owg x prasan pon kte pkai.....bb yg 2 x nmpk cgt pon.........

    ReplyDelete
  24. mmg lh sakit cyunk oiii...xp sye wt x sakit pon..wt lh yg x nmpk cgt 2 yg 2 x sakit pon sye wt yg 2 x sakitpon........

    ReplyDelete
  25. plok dh npew x nax wt?

    ReplyDelete
  26. Saya xrasa nk buat...sbb saya bsyukur apa yg ada. Pada saya klu org yg pndang pd luaran tu orang yg sgt rugi sbb dia xthu klbhan didlm dri seseorg tu. Saya xmalu punya gg yg mcmni sbb skg sya btuah punya suami yg trima saya seadanya dn skg kami punya ramai anak

    ReplyDelete

DoNT 4Get To DrOp Me A cOmMent b4 u LeaVe..
tQ.. =)