Friday, November 26, 2010

Tutorial Background =]

yeay!!! fy da berjaya wat layout sendiri!! sangat2 la epy..walaupun fy sebenarnye just edit dari layout y lama, tukar background, tukar2 colour n tambah button y comel, tp fy sangat2 la berpuas ati dengan hasilnya..semalaman fy buat tau..cume y fy xtukar just header.. fy xtau nk wat header ape, lagipun kalau nak letak pic sendiri, macam xsangup je..i xcantik u..segan nak letak muka i..huahuahua...

sini ada tips untuk tukar layout tanpa susah2 cari code baru..

1. cari background y korang suka cth :: glitter-graphics
2. save picture & upload cth:: photobucket
3. amik code dekat image y korg upload td

4. paste code td dekat blog korang ->Dashboard -> Design -> edit HTML-> expand widget

then scroll ke bawah sampai jumpe ni,

*/ /* ---( page defaults )--- */
body {
margin: 0;
padding: 0;
font-size: small;
text-align: center;
color: $textcolor;
background: #CCC url() repeat fixed;
background-attachment: fixed; }

biasanya dekat () ada url laen, korg delete url 2 & pastekan url td..

if xjmpe, korang tekan "ctrl & f" serentak lepas 2 akan ada bar y muncul..korg taip je pekataan "background" kat situ..automatically, dia akan highlightkan perkataan background dalam coding korang..click anak panah seterusnya sampai jumpe pekataan background y ada url contoh macam kat bawah ni..

so korang delete kan aje url y ada 2 & pastekan url korang..dah siap paste bolehla save & view hasilnya..selamat mencuba...kalau xpaham boleh tanya, fy pon baru pertama kali buat benda ni..hahaha..=]

33 comments :

  1. waaa.nak kongsi jugak tutorial ni.;p.Tapi kalai edit dalam edit html boleh jugak kan?huhu.pandangan zaer je ni.;p

    ReplyDelete
  2. da leh wat page tutorial nie.. hehehe

    ReplyDelete
  3. ceriaa je BG baru ni...bak dlm taman ade hati...eh silap..dlm hati ade tamann

    bilalah mama nk gigihkan diri buat tutorial ni....kang bersimpul lg urat medula oblangata mama nih....

    ReplyDelete
  4. jd, mcm mana plak maw buat yg hom n blog list tu???? ajar plz... hehehe...

    ReplyDelete
  5. Zaer!: hehe..terpulangla..Cara masing2 kn? =]

    ReplyDelete
  6. d.A.o.U.z: sikit2 je bulehla..fy pon belajar dr org jugak..=]

    ReplyDelete
  7. Ogy: hehe..wat suka2 je kak..bila rjin..=]

    ReplyDelete
  8. ☆aDihAys☆: hehe..akan datang..esok kot?

    ReplyDelete
  9. buDak nGeGeh: nnt fy buat tutorial ok?

    ReplyDelete
  10. wah! ada tutorial menarik..boleh lah yaty cuba lepas dah boring background sekarang.hihi..

    yaty pilih fy :)

    SAYA SUKA BLOG AWAK LA!

    http://sophisticatedgirllife.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

    ReplyDelete
  11. tahniah ..
    buatkan untok saye boleh ..?
    haha

    ReplyDelete
  12. wah..cambes...nnt nk try la...

    ReplyDelete
  13. tq eh saya try dan berjaya tukar background..he he :)

    ReplyDelete
  14. Miss Yaty: uik..terpilih pula..kene wat ke?hehe..

    ReplyDelete
  15. Sallehudin Said: hehe..buleh tp kene cas..nk ke?

    ReplyDelete
  16. zuhanismohamed : good 4 u..sharing is carig kn?

    ReplyDelete
  17. mcm mn nk buat yg save n upload tu?? teratai buat xjd la...pening den hehehe

    ReplyDelete
  18. @aTan aHmad

    emm...ada kaitan ye dgn entry ni? xpam pula..

    ReplyDelete
  19. olorr nape kite xjumpe... cedeyy n =(


    */ /* ---( page defaults )--- */
    body {
    margin: 0;
    padding: 0;
    font-size: small;
    text-align: center;
    color: $textcolor;
    background: #CCC url() repeat fixed;
    background-attachment: fixed; }

    ReplyDelete
  20. saya pun x dapat jumpalah coding nie

    */ /* ---( page defaults )--- */
    body {
    margin: 0;
    padding: 0;
    font-size: small;
    text-align: center;
    color: $textcolor;
    background: #CCC url() repeat fixed;
    background-attachment: fixed; }

    ReplyDelete
  21. fy.. wia maksudkan background dekat coment yang fy letak bunga tu?..fy faham ke?...


    ^^

    ReplyDelete
  22. http://parttimej4u.blogspot.com/
    do visit^^

    ReplyDelete

DoNT 4Get To DrOp Me A cOmMent b4 u LeaVe..
tQ.. =)