Friday, November 5, 2010

TIDAK!!!! IP AddRess KeNe BanNed!!!

hari ni fy akan stop dulu cerita pasal Jogja and fokuskan pada perkara paling penting dulu.. fy xtau mana silapnya fy sampai ip address fy kene banned dr menghantar komen dekat beberapa shoutmix..xsemua pula 2 n nasibla chatbox xada masalah macam ni..

dari ape y fy baca, kalau IP address kene banned ada satu je cara penyelesaianye, iaitu contact tuan punya blog and mintak removekan ip address dari terus kene banned..kalau cara laen pula, pindah rumah la kot..cara kawasan baru..hehe..mustahil la plak kn?

macam mana ye ip address boleh kene banned sedangkan korang xde pon buat ape-ape pun? sebenarnya kalau ada IP address kene banned, IP addres dari kawasan yang sama pon kene banned jugak..kononye, one for all, all for one la..hampeh...sebab 2 la, kalau korang memang rasa korang xde wat salah , korang pon akan terima nasib y sama dengan jiran-jiran tertangga yang buat salah..kesian kn? macam 2 la fy kene sekarang..

E.g. If you block 123.45, anyone from 123.45.xx.xx will be block.
E.g. If you block example.com, any messages containing matching string like.
something.example.com or http://www.example.com will also be blocked as well.

fy cadangakan agar semua orang log in balik account shoutmix korang and cek if korang ada terbanned orang..yela kadang excited ngat nk bw, so maen tekan je kn sampai xperasan ape bende y korang click..sian plak orang y macam fy ni y xbleh nk bw..memang sedih..rasa down sangat..cara untuk remove banned..

Log in Shoutmix -> Setting -> Ban Control. Lepas tu, tandakan pada IP address dan Url yang berkenaan kemudian, tekan butang delete.

fy jugak nak cadangkan agar lebihkan gune cbox dari shoutmix memandangkan aplikasi penggunaan cbox xpenah nak banned url or ip address..lagi pun loading cbox lebih laju dr shoutmix..so silala gunekan cbox..huahuahua..

tapi kalau memang korang da niat xnak fy datang kat blog korang, xpela..teruskan ajela..nak cakap ape kan kalau da xsuka..fy minta maap kalau ada y xsuka cara fy bw..kadang-kadang terlebih, kadang2 terkurang and kadang2 terus terover..ape pon, niat fy just nak meronda-ronda mencari kawan and up traffic..okla..hepy deepavali and selamat berblog walking..

48 comments :

  1. facing de same problem..pegi blog secubit garam milik kak nor td..bila shout kuar ip add has been banned...huhu

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah.. buat masa nie tak ada lagi yg kena banned dekat shout mix zairie... thanks btu.. baru tahu.. bagi tahu pasal ip tu...sadis betul.. huhu

    ReplyDelete
  3. lionteen x bw lg hr ni..xtau la klau lionteen punye ip pun kene banned..
    sbr yek..

    ReplyDelete
  4. jgn guna shoutmix..selalu dgr shoutmix ban ip guna CBOX atau lain...dah byk bertukar ke cbox..

    ReplyDelete
  5. wa begitu ke caranya? ok, saya akan log in shout mix tgk apa yg ptt..sebelum ni tak pernah lagi tuan blog lain kata kena banned kat blog yatie..

    hari tu pun mengalami benda yg sama kat blog qimie hensem tu..tak buat salah apa pun kena banned..hehe...

    ReplyDelete
  6. Kalamhati: mcmne la nk setle kn prob ni ea?

    ReplyDelete
  7. Zairie Husin: mmg sadis..susah da nk bw..=[

    ReplyDelete
  8. lionteen: hope everything fine 4 u dear..biarla fy je rsa susah..sweetkn sy?

    ReplyDelete
  9. Lydia Miza(Aidyl Azim): my pleasure dear..

    ReplyDelete
  10. arrr...akak tak paham la..
    tak pernah lak jadi gini..

    ReplyDelete
  11. tadik Yied blogwalking, pastu tetiba shoutmix cakap IP Yied ni kena banned.. Anyway, thanks. Nanti Yied nak login shoutmix.

    ReplyDelete
  12. sorry ye .. anastasyea tersalah setting ban ip. Ingatkan nak ban sesetengah user tetapi user lain pula yang kena. Hehehhe .. sorry ye. Sekarang dah open .. Nanti boleh la tulis kat shoutmix anastasyea ye =)

    ReplyDelete
  13. the problems occur bila antar shout 2 atau lebih pada 2 atau lebih shoutmix dalm 1 masa.. pham tak? hehehe..ayat aried berbelit2...

    penyelesaian...

    try pkai url redirect
    bolej paki url shotter cam bit.ly
    mcm2 lagi lah boleh.. kena "kreatif" jerk...huhu

    ReplyDelete
  14. fy, serius sy pn kne gak. what happened eh? IP address UMP kan?

    ReplyDelete
  15. yup..mungkin shout byk1 pd masa yg sama..lebih kurang konsep facebook, if terlalu byk commnet dgn poantas dlm masa yang sama akan kene banned...tp benda ni 2 3 hari je then elok..tp xtau la kalau shoutbox nie pula...

    ReplyDelete
  16. saje nak soh student manfaatkan study week ni. hehe. jangan duk ber-bw sgt. berbuku-buku plak.

    ReplyDelete
  17. alahai, ada geng blogger mengadu kena banned kat blog aku, tp aku tak penah banned pun. mcm mana nak unbanned balik?

    dah tgk kat shoutbox tak nmpk url sesiapa

    ReplyDelete
  18. mungkin kah permainan autoblogwalking..dok spam sampai ip org kena ban atau shoutmix punya hal..,agak2 saja la..saya pun tak tahu benda ni..

    ReplyDelete
  19. diana: 2la..sy pon xsure ape prob sbnrnye ni..post sy ni hnyela salah satu solution..mgkin da lg y kite xtau.. =[

    ReplyDelete
  20. Yiedpozi: masalahnye, kebanyakan org ckp xde pon banned sape2..ntahla ape prob dia sbnrnye..

    ReplyDelete
  21. [^^Daus^^]: kalau url y kne banned mgkin urlcut bleh tlg, tp ip address kne banned, mcmne?

    ReplyDelete
  22. a n a s t a s y e a: thnx, tp fy da try komen balik, still kne banned, problm laen ni..

    ReplyDelete
  23. aried: ip address banned & url banned laen tau.. =]

    ReplyDelete
  24. Shahrizah: hehe..sdg cube la ni..=]

    ReplyDelete
  25. Shahrizah: hehe..sdg cube la ni..=]

    ReplyDelete
  26. misSbLurRy: dulu mse gne dot blogspot pon pnh jd mcm ni..2 mngu x fy xbleh bw..sedih..

    ReplyDelete
  27. aNis: xdeknye, kite facebuku plak..haha

    ReplyDelete
  28. Sasa Al-Sharif: problem shoutmix kot, jom semua gne cbox..

    ReplyDelete
  29. yahaya: xkot..fy xpnh way auto bw 2..=[

    ReplyDelete
  30. ehhhh nape kena banned?? nanti i check ok

    ReplyDelete
  31. Samer lah kita...
    Kdg2 blog cikgufiq pown kna band ngan shoutmix...
    Geram masa tuh...

    ReplyDelete
  32. camne nak tau kita kena banned???perasaan mcm terkono gak lah~...satu soalan lagi just login then buang ip address kat kawasan ban tu ek????

    ReplyDelete
  33. Cikgu Fikri: brape lama ye diaorg banned?

    ReplyDelete
  34. dedekconference: kite tau kite kne banned bila kite xleh post komen kt shoutbox blog 2..and kalau org xleh komen shoutbox kite n ckp kite banned dia, bleh la cek kt acc shoutbox n delete y kene banned 2..

    ReplyDelete
  35. bukan malaysia punyer ip ni dynamic ip ker??

    ReplyDelete
  36. pernah juga kena ban... tapi dah tukar umah baru dah..... apa2 pun tima kasih atas info ini

    ReplyDelete
  37. tensen la kalau ip address kne banned..aku da 2x kene la...sedey dowh...



    latest entri:

    lelaki hensem vs lelaki tak hensem vs lelaki skema vs lelaki aww!

    ReplyDelete
  38. Wanzie: fy tukar umah sbb aritu shoutmix kne banned jugak!!!

    ReplyDelete
  39. nas: lama x nk tunggu diaorg unbanned?

    ReplyDelete
  40. tu sebab saya tak suka pakai shout mix ke shout box ke..
    tak nak kena macma ni la

    ReplyDelete

DoNT 4Get To DrOp Me A cOmMent b4 u LeaVe..
tQ.. =)