Saturday, May 22, 2010

KEBURUKAN PENADOL

utk crite arini, fy nk cite psal perbualan fy ngn sorg kwan kt fb..dlm bualan 2, kitaorg ada tercerita psal penadol..n fy ada wat statemnt y fy da xmkn penadol..n dia quite wonder knape perempuan ramai y xmkn penadol..fy tringat satu artikel fy bce kt blog salah sorg teman blogger (tp fy da xingt blog mne) thun lps psal keburukan penadol..so fy pon search google n jmpe artikel ni..just nk kongsi2 ngn kwan2 y laen...


JANGAN AMBIL PANADOL & PANADOL ACTIFAST / SOLUBLE LAGI (TERUTAMA MEREKA YANG ADA GASTRIK)

UNTUK PENGETAHUAN, ikuti sebuah kenyataan benar dari seorang yang mengalaminya...


"Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya. Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol. Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.

Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita. Ia merosakkan organ hati. Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun. Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan.

Seperti kata doktor tersebut, sakit kepala disebabkan ketidak-seimbangan elektron/ion di dalam sel otak. Sebagai rawatan alternatif, beliau mencadangkan membeli sebotol atau 2 botol minuman isotonik, campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2. Mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air minuman.

Saya dan suami pernah mencuba kaedah ini dan mendapati ia berkesan. Kaedah lain ialah merendam kaki ke dalam besin yang mengandungi air suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari kepala anda.

Panadol adalah sejenis "painkiller", semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.

Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses beranak melalui pembedahan. Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit. Adakah anda sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin?

Hargailah kehidupan anda. Fikir sebelum mudah memasukkan ubat yang "biasa" ini ke dalam mulut anda.

40 comments :

  1. aku kah member fb kamu itu? makasih atas infonya.....

    ReplyDelete
  2. ish!!!

    takutnya!

    lepas ni kalau sakit nak makan ape???

    sebab, paracetamol pun sama je ngan panadol!

    ReplyDelete
  3. teuku@ceh: ye kot..hehe..wcome..

    ReplyDelete
  4. hakimfaridzul: ni mst bce xabis ni..kn bleh rendam kaki dlm air suam or mnum air isotonik y da dicamput ngn air msak?sila bce ok?

    ReplyDelete
  5. hohoh
    penah bace gak
    gud info =)

    ReplyDelete
  6. Ery Farieha: truskn la menyebarkn info2 y bgus..hehe

    ReplyDelete
  7. naseb bek aku suke minom ubat batok cap ibu dan anak je....hahaha

    ReplyDelete
  8. thanks for da info.
    nice sharing.

    ReplyDelete
  9. ye memang tak elok pun panadol.. boleh rosakkan usus, buah pinggang dan organ2 lain
    banyak lagi boleh menjadi pengganti panadol macam herba HPA

    ReplyDelete
  10. tq sngt2 pada post yg penih info ini! :)

    ReplyDelete
  11. hubby sallu suruh minum 100 plus tp degil sbb nak baik cpt punya pasal suka sgt telan panadol.

    ReplyDelete
  12. betol pasal 100plus tu.. paling tidak, tarik rambut secubit sampai bunyi berdetup tu.. lagi best..!! hehee..

    ReplyDelete
  13. Badak Comel: haha..xtau plak fy badak pon mkn panadol..=0

    ReplyDelete
  14. Syafrizal: mkn herba pahit..fy xsuka..nnt muntah balik..emmm

    ReplyDelete
  15. Syafiq Kadiran: knape nme dia cap ibu dan ank?

    ReplyDelete
  16. whitedaisy: NO NO NO!!! ngeh3..

    ReplyDelete
  17. fana: uik xbaej xdgr ckp hubby..ni bce info ni jgn degil2 ngn hubby lg tau..hehehe

    ReplyDelete
  18. "MULAN": fy xpandai maen tarik2 rmbut..ada jgk member ckp tarik rmbut ley hlgkn pening..bila fy tarik, rmbut cabut2, kpala lg sakit adala..wawawa...

    ReplyDelete
  19. salam ziarah jln malam malam...

    ReplyDelete
  20. thanks 4 sharing the info..
    sangat berguna :)

    singgah la ke MEANDONLYME plak pasni,
    kisah cik asfz

    ReplyDelete
  21. Abu Luqman: slalu2 la sgah pas ni ok?

    ReplyDelete
  22. asfz lily: InsyaAllah pas ni fy la rjin blogwalking ke sane..=)

    ReplyDelete
  23. info menarik....saya dah hampir 2tahun tak makan panadol....dan memang terbiasa, bila rasa nak demam, akan beli 100plus n minum.....

    ReplyDelete
  24. ain fathihah: good2..truskn jage kesihatan anda..yeay!!

    ReplyDelete
  25. tq so much for the info!!! xtau mcm tu sekali kesan dia..tenkiu sangat2!!

    ReplyDelete
  26. [CiK cAmEn]: no halla..wcome dear..

    ReplyDelete
  27. oooo,thanx kongsi info pasal kurangkan sakit kepala tuh..t ley cuba

    ReplyDelete
  28. bahaya juga ye, makan panadol because dia akan bagi effect pada masa depan. terima kasih, share info nie.

    ReplyDelete
  29. rossoneri: kalu bleh brenti terus la..hehe=]

    ReplyDelete
  30. Encik Sparkle: wcome...nntkn info y akn dtg..hehe

    ReplyDelete
  31. tq atas info ni..
    sy slalu makan panadol kalau sakit kepala..kalau tak tahan sgt..mkn 4..
    tp,sakit xilang..huhu

    ReplyDelete
  32. adeh....baru je telan panadol soluble ....

    ReplyDelete
  33. ✿nenek moden✿ : pai 4 biji telan?byknye?xlebih dos ke?

    ReplyDelete
  34. sebenarnya klu tgh sakit apa2pun @ demam mmg kesan bagus & serta merta lps mkn panadol...tp jangka masa panjang..tu yg x bagus tu. para doktor, nurse akan makan multivitamin wo..(free lah dorg minta kat hospital klu xmau beli kat luar) klu kat luar pun ada multivitamin, spirulina dll..tp keluarga saya..kami amalkan TRANSFER FACTOR dr 4LIFE..khasiat 1 bj TF = 30 biji spirulina..fikir2kan..

    ReplyDelete
  35. actually klu masa sakit@demam makan panadol mmg kesannya ok..sembuh..tp kita fikir kesan jangka masa panjang..kesan thdap kesihatan. para nurse@doktor akan makan vitamin c..kita blh mintak la kat hospital..free..tapi klu malas,beli je d kedai,mcm2 multivitamin yg d sahkan oleh KKM cthnya multivitamin, spirulina dll..tapi dh alang2 nak sihat,kami 1 family makan TRANSFER FACTOR dr 4LIFE sbb blh cover smua pnyakit dan kekal sihat walaupun tiada penyakit(Utk cegah awal kan lbh baik dr mengubat bila dah terkena sakit) siapa nak sakit kan..baik sentiasa sihat.. lgpun khasiat 1 bj TF = 3o bj spirulina..sapa nk mkn 30 bj spirulina..dah la beli pun tiada bonus..dgn TF, beli pun company bg bonus..(ala,promote nampak..sekadar nak share kebaikan..benda baik2 ni kena share..) HIDUP SIHAT..HIDUP MEWAH

    ReplyDelete
  36. actually klu masa sakit@demam makan panadol mmg kesannya ok..sembuh..tp kita fikir kesan jangka masa panjang..kesan thdap kesihatan. para nurse@doktor akan makan vitamin c..kita blh mintak la kat hospital..free..tapi klu malas,beli je d kedai,mcm2 multivitamin yg d sahkan oleh KKM cthnya multivitamin, spirulina dll..tapi dh alang2 nak sihat,kami 1 family makan TRANSFER FACTOR dr 4LIFE sbb blh cover smua pnyakit dan kekal sihat walaupun tiada penyakit(Utk cegah awal kan lbh baik dr mengubat bila dah terkena sakit) siapa nak sakit kan..baik sentiasa sihat.. lgpun khasiat 1 bj TF = 3o bj spirulina..sapa nk mkn 30 bj spirulina..dah la beli pun tiada bonus..dgn TF, beli pun company bg bonus..(ala,promote nampak..sekadar nak share kebaikan..benda baik2 ni kena share..) HIDUP SIHAT..HIDUP MEWAH

    ReplyDelete
  37. ape plak ceritanya kalau bayi demam? kalau x bagi paracetamol mcm mana nak baik? tak kan nak bagi dia minuman isotonik tu? plz advice.

    ReplyDelete
  38. Bagi je la jgak dia minum, letak lam botol susu dia.. Hahaha..

    ReplyDelete

DoNT 4Get To DrOp Me A cOmMent b4 u LeaVe..
tQ.. =)