Sunday, May 24, 2015

2015 TuToRiaL BackGrounD FoR SiDeBaR TiTLe



Da hampir 2 tahun x update blog ni. Bila tiba2 datang mood berblogging semula, maka bykla benda kene ubah. Template y da 3,4 tahun pakai ni mmg nak kene tukar la kn. Y jd leceh bila byk benda blogger da update termasukla utk edit template. So fy delete je template lama dan guna je template dr platform blogger iaitu blogger template designer.

Tp biasala, amik y free ni memang dapat template basic jela. Nak WOW kan memang kene edit sendiri. Mula2 nak edit tu memang rasa nak nangis sbb xjmpe button "Expand Template Widget". Bahana blogger update and da lama x bukak blog. Da ketinggalan zaman. Korek punye korek berjaya jgk edit. So 1st post utk 2015 ni adalah utk edit title pd sidebar. Contoh:


Sebelum:



Selepas:



Nampak kan beze dia? so camni caranya. Xpyh susah2 nak study coding bagai. Ikot je step kat bawah ni.

1. Dashboard -> Template -> Customize -> Advanced -> Add CSS -> pastekn dlm kotak tu code dekat bawah ni.
_______________________________________________________________________________

.sidebar h2 {
background-image:url(your photobucket URL); 
background-position: top center; 
background-repeat: no-repeat; 
height: 45px;  
text-align: center;  
text-transform: sentence case
padding-top: 8px 
}
_______________________________________________________________________________


2. utk tulisan warna merah
    
      a) cari background y korang suka. kalau edit sendiri lg puas hati sbb senang nak dpt warna dan               design y minat..knkn???
      b) save picture & upload. cth:: save dekat photobucket
      c) amik code dekat image y korg upload td. Cth spt di bawah.



3. utk tulisan warna purple - ada beberapa pilihan sebenarnye utk text case, boleh pilih ikut cita rasa         masing2 nak tulisan besar ke, kecik ke, campur..

     a) sentence case



 
       b) lowercase

 

 
       c)  uppercase

 


4. Untuk tulisan dan saiz, korang kene godek2 dekat sini.

     ----> Dashboard -> Template -> Customize -> Advanced -> Gadgets


5. Da puas hati boleh save dgn klik butan apply to blog (Atas kiri warna orange)


Itu saja..Sonangkn? Thanks sbb sudi baca.

No comments :

Post a Comment

DoNT 4Get To DrOp Me A cOmMent b4 u LeaVe..
tQ.. =)