Sunday, May 24, 2015

2015 TuToRiaL Border For SiDeBaR WidGeT

Bersungguh-sungguh sgt plak fy malam ni kan..eh da pg da kot.. Lantak..Mari kita teruskan dgn tutorial border utk sidebar.

Sebelum:



Selepas:





Sila ikut step di bawah

  1. Dashboard -> Template -> Customize -> Advanced -> Add CSS -> pastekn dlm kotak tu code             dekat bawah ni (jgn delete/kacau code2 y da sedia ada)

_____________________________________________________________________________

.sidebar .widget {
border-bottom: 1.5px dashed #ed10a7;
margin:0 0 1.5em;
padding:0 0 1.5em;
}

_____________________________________________________________________________

2. Untuk tulisan Orange:
    
    kalau nak border untuk setiap sisi boleh la tambah coding tu. Contoh
   


  
     a) border-bottom = border bawah
     b) border-left = border kiri
     c) border-right = border kanan
     d) border-top = border atas


3. Untuk tulisan Hijau:

   Item ni adalah untuk ketebalan garisan tu. So terpulanglah nak letak berapa pon. Cuba main2 dulu        dari 0.5px-8px. then nilaikan la mana y korg rasa cantik. Pixel kecil bermakna saiz garisan makin        kecil, kalau pixel besar pulak nnt garisan makin tebal.


4. Untuk tulisan Biru

   Ada beberapa jenis garisan y korg boleh pilih. Fy tunjuk contoh separuh je, balancenye korg cubela      explore sendiri ye..hehe..(double, inset and outset)

Dashed
Dotted

Groove
Ridge

5. Lastly untuk tulisan warna purple: Korang kene letak code warna garisan y korg nak guna.       Boleh refer sini


Nanti da siap ikot step kat atas ni, boleh la terus save dengan menekan butan orange kat atas kanan tu. Thats all for today. Selamat tido 

No comments :

Post a Comment

DoNT 4Get To DrOp Me A cOmMent b4 u LeaVe..
tQ.. =)