Friday, October 14, 2011

Tabahlah kau wahai sahabat...

fy ada seorang kawan..nama dia Mohammad Qayyum bin Ishak..kitaorg kenal kira-kira 10 tahun dulu..masa tu kitaorg belajar di sekolah SHAH Pekan dan berada di dalam kelas y sama iaitu kelas Jasa, dari form 1 sampaila kitaorg form 3..qayyum ni jenis y xbyk cakap n ragam..but one thing for sure, dia xlokek dengan senyuman..itula satu benda y paling fy ingt tentang qayyum..

masa form 2, kitaorg berkongsi abang angkat..kelakar betul, time sekolah dulu mcm style je kalau ada abg angkat..kitaorg ni berangkat kan abg y sama iaitu abg bad..ada sorg lagi adik kesayangan abg bad, iaitu bong..jd sorg2 perempuan, memang terasa sgt comel di cc abg bad..hehe..mungkin kitaorg xrapat sgt dulu but i would have said y kitaorg sgt baek antara satu sama laen..

lepas habis sekolah, qayyum sambung belajar kt kolej tentera udara..dia mmg bercita-cita nak jd pilot..walaupun pernah dpt tawaran buat medic siap dgn full scholarship, dia tolak mcm tu je demi minat pada kapal terbang..ingt lagi, time cuti je dia msti call..yela, dok sane mane ada entertainment sgt..da la most of the time hp semua xleh guna..so bila dpt je peluang mesti dia call semua org..sgt happy kot dia ni..ada je nak cerita, ada je nak cakap..kadang2 fy pon kene tarbiah dgn dia..its funny ;)

we share a lot actually..about our life and all..things between us, i promised i kept it secret..beberapa bulan lepas, if i not mistaken dalam bulan april, dia terbang secara solo..kene ckupkan 100jam..dia nk bawak fighter jet..tinggi cita2 dia, tp kalau orgnye qayyum, mmg xmustahil..he's good in what he do..

tp something happen masa dia wat latihan..fy xberapa sure cerita dia mcmne..but masa mula2 kejadian, dia admit hospital mmg dc suspect denggi je..tp lepas tu melarat n melarat..last2 dc ckp kene SLE..penyakit SLE (systemic lupus erythematosus) or systemic autoimmune disease yang mane sistem immune bdn y dihasilkan sepatutnye tuk lindung badan telah merosakkan sistem badan pesakit tu sendiri..kebiasaannye penyakit ni cenderung terjadi pada kaum wanita shj da amat3 jarang sekali terkena kat lelaki..mungkin da takdir Allah, qayyum terkena penyakit ni..sakit ni xda ubat lagi, cuma ada rawatan je..

sepanjang beberapa bulan ni, byk kali dia keluar masuk hospital..1st time fy lawat dia masa arwah ayah cu masih ada..masa tu bulan ramadhan..ayah cu tgh sakit time tu..masa fy dtg tgk qayyum dia tgh tidur..fy xsampai ati nak kejut dia..fy biar jela dia rehat..then masa ry, fy ada dgr cite dia da kuar spital..tp xsempat nak msg, yela time tu fy pon ada masalah sendiri..xsempat nak pikir org laen...

tuptup dlm minggu lepas dpt msg cakap qayyum masuk ICU..dia da koma..masa fy tgk dia mmg sebak sgt rasa..xtertahan air mata ni..bila fy ckap2 dgn dia, fy nmpk ada genangan air dekat hujung mata dia..ko dapat dengar ak ke qayyum? lagi sebak fy jd..kelmarin dc da keluarkan dia dr ICU ke wad biasa..dia dikeluarkan dr wad biasa bukan sbb keadaan dia semakin baek, tp menurut dc dia da xda harapan..da merebak ke seluruh badan..

sekarang ni qayyum masih lagi bergantung pada bantuan oxygen..kalau sesiapa y da pergi melawat qayyum mesti nampak tiub besar pd leher dia..itula saluran oxygen..dc akan cabut oxygen tu bila2 masa je..itupun kalau family qayyum da bersedia..qayyum sekarang bergantung pd oxygen tu je..without it, dia xdapat nak bertahan..so, korg mesti fahamkan apa y mgkn akan jd bila oxygen tu dicabut..emm, sebenarnye qayyum sgt2 sakit skrg ni..buah pinggang da xdapat berfungsi dgn baek, ada kuman dekat otak dia dan macam2 sakit laen lagi..

1) Sepsis secondary to tracheostomy
2) cerebritis
3) poor renal function
4) hiccups
5) convulsion

- level of consciousness 5/15
- Bp 170/100
- Hr 80
- Temp 37.5
- 02 saturation 98.5


untuk qayyum, ak sedih sgt untuk ko..n ak sebenarnye sgt2 menyesal n kecewa sbb masa ak lawat ko dulu ak xkejot ko..kalaula ak kejot ko, dptla ak berborak dgn ko..ak sedih sbb ak xpk panjang..ak takot ak da xberpeluang nak cakap dgn ko, gelak2 n gaduh2 dgn ko lg..ak xtau kanapa semua org y ak kenal n syg tinggalkan ak..lepas sorg, sorg..ak harap ko dapat bertahan..ak tau ko kuat..ak kumpul kekuatan utk jejakkn kaki kt HTAA tu utk ko..lepas ape y dah ak alami, ak harap ak xjejakkan kaki lagi ke sana..tp Allah Maha Besar..ak pergi jgk HTAA lagi..bukan sekali, tp da dua kali n mgkin byk kali lagi..ak doakan y terbaek utk ko qayyum..insyaallah..

dr kiri: qayyum, firdaus n kak eikin 
~ pic ni diambil dr blog kak eikin - http://eikieyn.blogspot.com ~

11 comments :

  1. semoga Qayyum kuat..ingat lagi time kite sekelas dulu :( same2 doakan untuk dia..

    ReplyDelete
  2. Sama-sama la kite doakan untuk dia...

    ReplyDelete
  3. semoga dia tabah..
    SLE memang tak de ubat lagi setakat ni..
    dan bila saye belajar pasal penyakit tu pun saye tak dapat terbayang kalau kene kat diri saye...
    harapnye awak cekal...

    ReplyDelete
  4. sedih baca entry akak nih.. semoga Qayyum kuat. and i just know about ur dad.. rasa nak peluk akak kuat2 sekarang.. tabah ye kak..

    ReplyDelete
  5. Moga dia kuat dan tenang ..

    Begitulah kehidupan ini. Kita semua hanya insan sekadar bermusafir .. tiba masanya .. akan jua ke sana ..

    ReplyDelete
  6. Semoga qayyum kuat dan kental. kamu juga harus kuat.

    peluk rapat2.

    ReplyDelete
  7. sedehnya......hope dia masih dpt berthan......

    ReplyDelete
  8. InsyaAllah.... Dia akan sembuh.....

    Kakak ipar akak pon Ada SLE.....

    ReplyDelete
  9. insyaallah,kalau dgn izin allah, dengan kuasa allah, qayyum boleh sembuh,

    ReplyDelete
  10. thanks a lot fy. sama2 doakan ayum cepat sembuh yer.

    ReplyDelete

DoNT 4Get To DrOp Me A cOmMent b4 u LeaVe..
tQ.. =)