Wednesday, August 10, 2011

TuToRiaL PosT TiTLe BackGrounD

nak xtukar post title dari yang ni

kepada yang ni?


kalau nak, bolehla cuba tutorial dekat bawah ni.. ;)

a) Cara Pertama:
  1. Dashboard-> Design-> Edit Html-> tick expand widget template
  2. Search .post h3 { ataupun h3.post-title {
  3. Kalau dua2 kod ni xjd, boleh paste kod di bawah ini kat bawah h4 }
  4. Copy and paste code ni di bawah .post h3 { ataupun dibawah h4 }

    border:0px dashed #cc99cc; text-align: center; margin:.5em 0 .5em; padding:0 0 4px; font-size:140%; font-weight:normal; line-height:1.2em; background:url(URL BACKGROUND); color:$titlecolor; }
     5. Bagi sesiapa yang mencari kod ini-> h3.post-title {
         pastekan kod di bawah ni, dekat bawah kod td
    border: 3px solid #C0C0C0; background: url(URL BACKGROUND);

b) Cara kedua:
  1. Dashboard-> Design-> Edit Html-> tick expand widget template
  2. Search .post h3 a, .post h3
  3. korang akan jumpe coding macam kat bawah ni
    .post h3 a, .post h3 a:visited, .post h3 strong {
    display:block; text-decoration:none;
    color: $titlecolor;
    background-color: #ffffff; }
   4. tukar
    background-color: #ffffff;
      kepada
    background: url(URL BACKGROUND);

     untuk ubah suai ketinggian background supaya bersesuaian dengan saiz tulisan, korang kene buat macam ni.

      5. search coding dekat bawah ni
    } .post-title { margin:.2em 0 .25em; padding-bottom: 15px; font: $title; line-height:1.4em; color:$titlecolor; text-align: center;
6. dekat line height tu, korang pandai2 la setting berapa y korg nak supaya muat2 dgn tulisan..

setiap blog mempunyai coding yang berlainan..kene rajin la study coding blog masing2..selamat mencuba ye.. :)

15 comments :

  1. pandaii nye coding2 ni .. kite tak reti lgsg >..<

    ReplyDelete
  2. loame da cari tutorial nie :) thanks ..~ nk try buat..~

    ReplyDelete
  3. thanks for sharing..leh cuba ni

    ReplyDelete
  4. buat la tuto cantikkan kotak komen macam ni.... hehe

    ReplyDelete
  5. @tomatokering :) mula2 mcm tu jgk..tp bila da lama blogging, tbe2 je dpt adept dgn coding ni..xdekla terer sgt pon..tp tau la kit2.hee

    ReplyDelete
  6. TQ, sys . Akhirnya jadik jugak . Guna tuto sys bru jadik . org lain punye sy wat xjadi . So, tenkiup very much . Al-fatihah utk ayah sys ye . Kalau sudi, visit la blog sy ye sys .
    www.najaha-abdillah.blogspot.com

    ReplyDelete

DoNT 4Get To DrOp Me A cOmMent b4 u LeaVe..
tQ.. =)