Wednesday, May 18, 2011

Riang Ria Internship =)

pada tanggal 16 mei 2011, di kala seluruh rakyat Malaysia meraikan Hari Guru, fy plak berdebar menjalani hari pertama internship..nasib baek la rakan sekelas fy pon dapat internship tempat y sama dengan fy..xdekla rasa janggal sangat..aktiviti pertama dekat situ, kitaorang di perkenalkan dengan semua staff..seriously, mereka sangat peramah..i loike..lepas tu akak engineer briefing kitaorg ttg rules dan safety dekat company ni...biasa la tu kn?

kemudian, kitaorg di bawak plak keliling tempat tu..fy pilih tempat ni sebab sgt bersesuaian dgn course y fy amik, iaitu elektrik power..company ni plak byk wat contact dgn tnb..so sgt untungla memandangkan fy dapat ikot diaorg pergi tnb time diaorg amik barang kt store..bila da pergi store tnb tu memang macam2 bende y xpernah jumpe pon ley jumpe..bila dapat xplore sendiri sendiri memang seronok la..if xtau tnye je, mesti diaorg jawabkan..=)

fy pergi tnb masa hari kedua internship..hari selasa time org laen semuanya cuti wesak, fy kerje tau..nasib bos bawak g jalan2..lepas da penat meroyan dekat store tnb, bos bawak pergi Pekan plak..tgk org join cable..org2 tnb pon ada sekali time ni..fy dapat tgk dari dekat kot kerja2 diaorang..y ni memang xpernah jumpa dalam kelas or lab..join XLPE & PILC cable..11kV punya.. sgt2 la leceh n byk step..ape pon diaorg buat ni untuk tujuan safety & protection..kang wat xbetul kang ada plak short..meletup x agaknya? huhu..

PILC & XLPE cable y sudah siap disambung..

glove untuk safety ye adik2...


tuang jangan xtuang ye..

untuk hari ketiga, kitaorg byk di dedahkan dengan kerja2 admin..akak engineer melayan kitaorg plak..ajar tengok plan, pergi LHDN, lepas tu g TNB plak..berjalan je la kerjenya..segala dokumen2 kitaorg tgk..huhu..kelabu jgk la bijik mata..dalam pada tu, sempat jugak la kitaorg berjimba-jimba..bos tbe2 dtg bawak mempelam..siap kupas2 n makan g depan kitaorg..lepas tu, dia siap suh kitaorg g store sbb dia simpan kotak mempelam kat situ..kitaorg ape lg, g ambik n kupas2..tp sygnye fy xleh makan..nape xleh? nanti fy cerita..huhu..

senyum xikhlas sebab xdapat makan..pose pon jadila =(

penghabisan pada petang tu diisikan dengan menulis buku log..arini xg site pon..diaorg cakap minggu depan plak..xsabar rasanye..best jgk wat keje kat site..dapat cuci2 mata..hahaha..tu je kot untuk arini..tunggu cerita ari esok plak ye..itu pon kalau ada..huhu..papai...


selamat hari guru kepada semua guru-guru di Malaysia..
setinggi-tinggi terima kasih atas segala ilmu y telah dicurahkan..
jasamu ku kenang (^_^)

21 comments :

  1. intern kat site.. heheh..cam best..
    luas pandangan~ hehhe

    ReplyDelete
  2. gud luk cheqpp..for ur intern period

    ReplyDelete
  3. waaaa...dapat cuci mata kalau kt site..hihi

    ReplyDelete
  4. best le tgk buah mempelam tu kalau buat garam belacan...isskk...

    ReplyDelete
  5. cop! PELAM kan? apsal FS tersyasyul taip limau tu?

    ReplyDelete
  6. @KAMIHIDUP

    aritu buzy dgn final..sekarang bz dgn intern plak..huhu

    ReplyDelete
  7. @senyumSOYA

    betul2..g site mmg best sbb dpt jalan2..huhu

    ReplyDelete
  8. @Aida Omar

    harap xsampai rambang mata da la kn?

    ReplyDelete
  9. @Khairil

    bese mkn cicah kicap n cili padi je..xpnh pon mkn dgn belacan..sdp ek?

    ReplyDelete
  10. salam cheqppjoy..sedapnya makan mempelam.!dah berbuka puasa tak?

    ReplyDelete
  11. wah internship ada pengalaman yang sangat best kalau kena tempat yang okey..

    ReplyDelete
  12. salam, internship dkt company ap?

    ReplyDelete

DoNT 4Get To DrOp Me A cOmMent b4 u LeaVe..
tQ.. =)