Saturday, April 2, 2011

TuToRiaL LisT EnTry

sebenarnye tutorial ni da lama seorang teman blogger minta..sian dia, beria-ria minta fy tolong ajarkan..siap add fy dekat ym and fb lagi..tp jarang sgt kitaorg on9 pada masa y sama..bila teronline sama2, ada je halangan..untuk memudahkan dia dan teman-teman blogger y laen, fy sediakan tutorial list entry ni..cth dia ada dekat bawah ni..

1. Dari Tab Menu = Klik Tutorial
2. Tutorial Page = List Tutorial



STEP 1: mula2 kene buat page baru..macam di atas, Page Tutorial..


Dashboard -> Edit Posts -> Edit Pages -> New Page


Page Title: cth "Tutorial"

tulis tajuk entry y korang nak letak dalam list.

view entry y nak dibuat list tu and copy url dia mcm kat atas.
pastikan entry tersebut telah dipublish..
kalau x macam mana nk dapat url dia kn?

pergi balik dekat page baru dan highlighkn tajuk entry y kite buat td..
lepas tu terus klik link mcm pic kat atas ni..

paste url td dan klik ok

lepas tu korang bleh la adjust kaler, size etc ikot kesukaan korang.

lastly, klik PUBLISH..


kalau nak tambah link, ikot je step ni dr mula..xsusah pon..kn? itu sahaja tutorial kita pada malam ini..segala soalan dan teka-teki sila komen ye..sekian terima kasih..have fun blogging allz..

17 comments :

DoNT 4Get To DrOp Me A cOmMent b4 u LeaVe..
tQ.. =)