Thursday, December 9, 2010

TuToRiaL uNTuK BuaT LiNk PaDa TaB MeNu

WARNING: TUTORIAL INI ADALAH KESINAMBUNGAN DARI
sila klik untuk ke tutorial tab menu

ingat tak lagi dengan tutorial tab menu y fy wat tak lama dulu? dalam tutorial 2 fy ada bgtau kene gune link pada labels kn? tapi mungkin salah fy sebab xbgtau secara details cara nak cari link 2.. ada beberapa cara nak dapatkan link 2..so fy harap semua boleh ikot tutorial ni..

A) Buat Labels Pada Setiap Entry Mengikut Kategori

a. Dashboard -> Edit Post -> sila ikut step di bawah

1. pergi ke edit post
2. click pada post y mahu di label

3. klik Label Action
4. pilih New Label

5. Tuliskan label y anda rasa sesuai dengan post
6. ok & preview blog anda

b. Dashboard -> Design -> Add a Gadget -> Labels

1. klik butang + & save
2. view blog anda

3. klik pada perkataan tutorial dan window baru akan di paparkan

4. dah dapat link untuk menu bar tutorial.. (^_^)

B. Page Baru Pada Blog (ex dr blog fy : Blog List & Banner)

a. Dashboard -> Edit Posts

1. kalau perasan, dekat sebelah Edit Posts ada Edit Pages, klik je..
2. kemudian klik pulak NEW PAGE

3. nanti korang akan nampak form ni.
4. dekat page title 2 boleh la letak "BANNER" atau ape2 je y korang suka.
5. da siap boleh la PUBLISH PAGE.

6. pilih No gadget
7. Save & Publish
8. klik semula Edit Pages
9. then View Page

10. highlight url and dapatla link kn? (^_^)

sekian saje tutorial panjang fy pada malam ni..if ada kekeliruan jangan malu, jangan segan, adukan aje pada kotak komen nnt fy reply..thnx =]

73 comments :

  1. tq kongsi info... mungkin bagus untuk buat carian dengan kaedah ni, cuma kekadang blog kita ni tak brapa nak dirujuk berbanding blog yang akademik dan banyak fakta ilmiah

    ReplyDelete
  2. fy..thanks ya. walaupun x jd sgt. tp kira boleh la. hehehe

    ReplyDelete
  3. nice info..thanx for sharing ye dear..

    ReplyDelete
  4. x jdi sgt sbb kalau saya tls yg entry label yg sy buat 2. die still kuar kat home. fhm x?

    ReplyDelete
  5. ohh...ok2. sy dah fhm da. mmg kuar kat home eh? hehehe....

    ReplyDelete
  6. sgt2 bergune info ni..

    tp..mls nak wat..huhuhuh..line tenet tak mengizinkan..jap2 putus..meroyan je nt ;p

    ReplyDelete
  7. wahh bagusla fy buat tutorial ni ^^

    dah folow anamizu??-->special utk awak ^^

    ReplyDelete
  8. hehe tutorial lagi..
    rajinnya hehe :D
    ni utk apa??
    hehe x faham

    ReplyDelete
  9. wah~ bgus tutorial nih.. bley x buat tutorial pasal iklan nuff jenis ss mcm awk nih.. sye dh buat x same la.. yg awak punye timbul je.. yg saye punye tenggelam la.. cmne ekk??

    ReplyDelete
  10. oh cenggitu....akk duk pikir mcm man alh...simple jer rupanya...thanksss

    ReplyDelete
  11. nanti nak belajar wat la...tq2...

    ReplyDelete
  12. owh,nanti nak cuba la..Thanks ye bt tutorial ini FY =]

    ReplyDelete
  13. wow!
    menarik nih...nak kena tgk dgn lebih detail...klu x jd dtg cari fy lg...hee

    ReplyDelete
  14. good information...!! thankz... nice to meet you..=)

    ReplyDelete
  15. @fatin hanani

    sambungan dari tab menu..ada y xtau nak cari url dia..=]

    ReplyDelete
  16. @NeidIyra

    sebab awak letak 2 ads jenis y sama kot?

    ReplyDelete
  17. best lah dia pandai buat tutorial..hehe..
    buat tutorial cne nak leatk iklan nuff supaya duk bawah header boleh tak??..sebab header kita tinggi sangat then nuff duk atas gila..boleh letak bawah skit kn?..panjang plak soalan =D..kalao dah jwb notis kan ..hehe

    ReplyDelete
  18. yey! dah ade tab utk blog list & contest! tengs dear! ;D

    ReplyDelete
  19. @iqbalhakimi

    y 2 kene tgk coding..fy kene stdy coding dulu baru bleh wat tutorial..

    ReplyDelete
  20. dah cuba tutorial nih dan berjaya...
    terima kasih

    ReplyDelete
  21. lps ajr untuk bt tab menu,,
    sy nak suh cik fy ajr yg nie plak...
    xphm....:)

    ReplyDelete
  22. as salam :) , tumpang tnya ? knpe ble tkan tab tu , dia xkluar mcm list ?

    ReplyDelete
  23. @w7

    sory, lmbt plak baca..da boleh buat ke?

    ReplyDelete
  24. @m

    sekadar y mampu aje..thnx sbb sudi datang blog ni.. =)

    ReplyDelete
  25. @Anonymous

    boleh tau tab ape? lepas tu nk keluar list y mcm ne plak?

    ReplyDelete
  26. tab resepi masakan . . ble dh ltak tab tu . tutorial tu xjd list . kn mcm2 resepi ada . nk buat jd mcm list .

    ReplyDelete
  27. @CheQ PP JoY

    oo..y 2 kene buat secara manual..sebab kalau gune "label masakan", semua entry y dilabel akan keluar..

    untuk buat dia jd list, gune tutorial ni tp bhgian B..wat page baru dalam blog awak..cth mcm y fy buat pd tab tutorial..

    ReplyDelete
  28. ermmmmmmm..........xpaham la akak....

    ReplyDelete
  29. sy xleh lar kuar list tutor jew...bile klik button tutorial die kuar cara wat tutor...tp bile g kew edit pages and click edit pages blh lak kuar list2 tutor sy...

    ReplyDelete
  30. @nana89

    awak salah paste url kot kat tab menu..ce buat semula..huhu

    ReplyDelete
  31. Salam, terima kasih atas tutor ni.
    Sgt-sgt membantu.
    Sy buat cara yg kedua tu. Tapi sy nak tanya,
    bila kita buat pages tu cuma utk ambik link,
    kita bukan boleh buat sampai 10 je ke ?
    Walaupun kita klik no gadgets.

    ReplyDelete
  32. @:: Into The New World :: hye dear..thnx 4 visiting my blog..pasal new page tu, mmg limit 10 je..tp fy pon xpernah buat smpai 10..so xsure jge la..huhu..

    ReplyDelete
  33. dh try buat cara pertama
    tapi knp dkt home pon ada kuar jg entry yg sm

    ReplyDelete
  34. @Nieys Nur sbb link y diambil tu kn dr home, mksdnye mmg direct link ke profile kite..ape y ada kat profile kita mmg akan keluar jgk dkt butang home..

    ReplyDelete
  35. abis tu camner nk buat kalo xnak bg ada kot juz ada kt menu tab yg kita create tu...tlg la ajar kiter bley x??

    ReplyDelete
  36. @Nieys Nur sorry dear, fy xberapa clear dgn soalan tu..ley xplain detail x?

    ReplyDelete
  37. caner nk xplain...hehehe
    nieys wat menu tab 'love'
    jd nieys nk post semua story psl love dalam menu tab yg nieys wat tu.nieys dh try tuto yg fy kasi tp xjd.nieys xnak apa nieys post tu naik kt home.nieys cuma nk naik kat 'love'(menu tab yg nieys buat tu...fhm x?klau xfhm xper la..hehe sowy ganggu fy jer

    ReplyDelete
  38. @Nieys Nur kebiasaanya, org akan gunakan label untuk letak link pada tab menu..fy ada buat tutor pasal label:

    http://www.cheqppjoy.com/2010/12/tutorial-untuk-buat-link-pada-tab-menu.html

    ---sila tgk A) Buat Labels Pada Setiap Entry Mengikut Kategori

    ok, kat sini nieys kene faham satu bnde..setiap entry y kita post mmg akan keluar dekat home..mksdnye, hanya entry y ada dekat home saje y boleh digunakan dekat tab menu..sebab tu, untuk buat tab menu kita memerlukan link..link untuk entry hanya ada kalau entry tu sudah di publishkan..

    so, mmg xda cara untuk membuatkan entry y dipublish xkeluar dekat home, which is the main profile of our blog..

    ini kefahaman fy la, kalau ada org laen y tau cara dia, alhamdulillah..mgkin nieys kene search lg kot..kalau ada cara dia, bolehla nieys pula kongsi dgn blogger semua..good luck dear..

    ReplyDelete
  39. oooo...cmtu erk..thanx yer
    nieys ny newbie jd xbp tau lg...heheee

    ReplyDelete
  40. camna nak wat post kita ikut kategori ikut tab menu navigation yang len selain home yg kta da wat??? saya da wat 1 post,, tp nk tmbah post bru mcmmane??

    ReplyDelete
  41. @Nieys Nur its ok dear..fy pon still belajar lg =)

    ReplyDelete
  42. @Nurul Asma

    fy sebenarnye xbrape paham jgk dgn soalan awk..tp fy buat pam jela ye memandangkan fy jrg on9 skrg..

    1. mula2 buat je new post mcm biasa dear..
    2. biasanya org akan wat tab menu menggunakan link pada label cth, family @ tutorial etc, so post td tu labelkn ikot mne y ada kaitan..automatically, nnt post tu akan keluar dekat tab menu label td..

    itu je kot ;)

    ReplyDelete
  43. huhu can i askk.. Kenapa saya punya blog x boleh tekan PAGES kat html tuuu please help me!! T_T

    ReplyDelete
  44. blogspot da tukar new look..camne nak cari semua ni? huhuhu... T_T

    ReplyDelete
  45. awk help la, sy buat tak jadi la, plsss

    ReplyDelete

DoNT 4Get To DrOp Me A cOmMent b4 u LeaVe..
tQ.. =)