Monday, July 12, 2010

EksPo DuNia : PaViLioN MaLaYsiA diKriTiK..

Pavilion Malysia dikritik..fy tengok tajuk berita ni dua malam lepas..masa 2 fy dekat rumah lg..tertarik jugak nk wat entry pasal Ekspo Dunia yang sedang diadakan di Shanghai ni..Ekspo ni diadakan bermula dari 1 mei hingga 31 oktober tahun 2010..tapi sebab kan sebelum ni fy buzy untuk mendaftarkan diri, terpaksala fy menunda dulu..sekarang ni barula ada kesempatan..mari ikot fy pegi Shanghai..=]

Tema Ekspo Dunia 2010 ini ialah "Better City, Better Life" iaitu "Bandar yang lebih baik memberi kehidupan yang lebih baik". Setakat 4 Jun 2009, sebanyak 239 buah negara dan kawasan serta pertubuhan antarabangsa telah mendaftar untuk menyertai ekspo dunia kali ini. Ekspo dunia kali ini dijangka akan dilawati oleh 70 juta orang pengunjung, dan merupakan ekspo dunia yang paling besar skopnya dalam sejarah ekspo dunia.

1. CANADA


2. BRAZIL


3. CHINA


4. AUSTRIAN


5. UK


6. SINGAPORE


7. GERMAN


8. FRANCE


9. INDONESIA


10. KOREA


Malaysia juga xketinggalan untuk menyertai ekspo ni..dikatakan Malaysia membelanjakan RM35 juta bagi menjadikan ia tarikan utama pengunjung ke expo tersebut..Binaan dengan senireka Minangkabau itu memuatkan contoh budaya dan gaya hidup masyarakat Malaysia. Sewaktu pembinaannya, kerajaan mensasarkan 10 juta orang akan berkunjung ke pavillion kita itu.

tapi Menteri pelancongan Datuk Seri Dr Ng Yen Yen mendedahkan pameran berkenaan hanya menarik kunjungan purata seramai 22,383 orang setiap hari, antara 1 hingga 31 Mei. Bilangan ini hanyalah separuh daripada jumlah purata yang disasarkan bagi pameran selama enam bulan itu..sedangkan negara jiran Thailand menerima 880,000 pengunjung manakala Australia dan Indonesia masing-masing menerima satu juta pengujung.

PAVILION MALAYSIA

Jika dilihat, Malaysia tidak kurang uniknya berbanding negara-negara lain dunia, tetapi mungkin disebabkan kekurangan daya imaginasi yang tinggi menyebabkan mereka yang bertanggungjawab dalam mengatur pameran itu kurang kreatif sehingga gagal menonjolkan elemen keunikan negara yang sebenar.

antara kegagalan pavilion Malaysia y di highlight kan..
  • astaka pavilion Malaysia dijadikan seperti pusat perniagaan bagi memperkenalkan barangan komersial seperti kerusi urut, minuman koko, kopi tongkat Ali, lukisan, kelapa sawit dan juga balak.
  • petugas di astaka Malaysia yang mempamerkan lukisan batik gagal berkomunikasi dalam bahasa Cina menyebabkan ramai pengunjung tuan rumah China langsung tidak tahu apa yang diperkatakan.
  • sukarelawan yang diambil bertugas sibuk melayan telefon bimbit masing-masing daripada memberikan penerangan.
ekspo dunia masih berbaki lebih krg 4 bulan lebih lagi.sepatutnya ekspo macam ni dapat membantu mempromosikan Malaysia...fy harap la akan ada perubahan dan kemajuan untuk pavilion Malaysia..teringin pula nak pergi sana n tengok sendiri pavilion2 ni..padahal pavilion kat malaysia pon baru sekali pergi..hahaha..good luck Malaysia..

22 comments :

  1. uish....da cukup cantek ar tuu but then still dikritik...
    malaysia-traditional mode

    ReplyDelete
  2. ade gak lionteen tgk brite smlm sal ni..
    mmg rugi la msia mcm ni klau jd mcm tu..
    huhu

    ReplyDelete
  3. well, malaysian macam dah tak de kreativiti... design tu dah selalu sgt guna... tp kalau design dah tak seberapa, kalau dalamnya termasuk yg bertugas tu fantastic, tak jadi hal. ni yg bertugas pun hampeh...

    ReplyDelete
  4. n@jwamz: nope..bkn sbb cantik ke x cntik..tp ape y dipersembahkan o msia ke peringkat antarabangsa still xmemberangsangkan sedangkan berjuta2 duit dihabiskan..cantik mmg cantik, xde sape pon pertikaikan..

    ReplyDelete
  5. lionteen: 2la psal, bkn sikit duit 2..juta2 kot?

    ReplyDelete
  6. papabear:2la, gune rumah minangkabau utk mencerminkan malaysia..kt dalam plak manjual koko..xda kesinambungn lgsg..

    ReplyDelete
  7. perggh .da mcm bersaing la pulok .

    ReplyDelete
  8. cantik je.. org yg xpndai menilai..

    ReplyDelete
  9. NUNU EERA: terima kasih sbb sudi komen..tp harap sgtla baca dulu sblm komen..sbb entry sy xde pon kritik psal cantik ke xcantik pavilion msia..entry sy lebih pd pengisian..harap maaf..

    ReplyDelete
  10. betul, daya imiginasi diorang tak sama taraf lagi dgn orang luar ngra.. cume mereka mggunakan kretiviti utk menonjolkn tradisi Malaysia.. Malaysia cume tau nak tonjol Malaysia sahaja, tapi bkn up-to-date mereka..

    ape2 pun.. boleh lah tu.. cume yang layan h/p time kerja tu kena potong gaji tu..

    ReplyDelete
  11. AiN Z: tp fy rse diaorg sbnrnye salah konsep.."ekspo dunia"..mgkin diaorg da terbiasa ngn ekspo2 kt msia ni, y kebanyakanye berkaitan ngn jualan..kn kn?

    ReplyDelete
  12. salam tuan umah....

    35b utk design mcm tuh? sgt2 'klaka'... kalo design mcm tuh, adik2 kiter kt skola teknik pon bole buat.... mmg jelas kiter neh x der daya kreatvt..... or maybe pojek besar tuh dibagi pd org yg salah (dh biasa sgt jadik kt negara kita so it becomes normal)

    point ketiga tuh sis sgt2 setuju... slalu benau nmpk org2 yg kje kununnyer sebagai salesperson kt kedai or outlet lebey mementingkan hp depa dr keja... nk pelik aper kan? mkn 'basic' jer bole idup..... wth

    ReplyDelete
  13. di negara luar gah sgt nampaknya kn??
    suka tgk..

    ReplyDelete
  14. Binaan bangunan dah tak bercirikan taraf dunia, lepas tu dari segi layanan kepada pengunjung dengan masalah bahasa pula, sebab itulah pengunjung yang datang ciput je...

    Model tu tak sesuai dengan tajuk oi ... Pavilion yang malaysia tu sekadar untuk ekspo jom heboh layak la..

    ReplyDelete
  15. akuzle: emm..nk ckp salah sape pon xtau la..masing2 wat silap kot..xde org nk pantau agaknya..2 wat sesuka ati je..

    ReplyDelete
  16. FIFIEY LYCHEE MARATION: 2la..dasat btol imaginasi diaorg..

    ReplyDelete
  17. Muara: kebanyakan negara menggunakan konsep futuristik n teknologi..mgkin sbb 2 binaan pavilion diaorg canggih..mgkin msia guna konsep traditional..sape tau?

    ReplyDelete
  18. soo traditional..indonesia ya pun lawa..hmm

    ReplyDelete
  19. xpaham la, ekspo ni utk ape?? mmg benda ni di bina betul2 la kat tempat tu? msia di kritik sb design dia common kott. tp lawa ape..

    ReplyDelete
  20. ザ-sylver-shooter: 2la..xterinovasi sgtla msia punya..

    ReplyDelete
  21. ayuni.eleena.M.T.azar.: xdekla..design 2 xditekan pon dalam kritik 2..sila baca entry ni ok?

    ReplyDelete

DoNT 4Get To DrOp Me A cOmMent b4 u LeaVe..
tQ.. =)