Tuesday, June 22, 2010

Penjara Pudu dirobohkan



Sebahagian daripada penjara Pudu atau dahulunya dikenali sebagai Pudu Goal yang terletak di Jalan Hang Tuah di Kuala Lumpur mula dirobohkan malam semalam.

NONEPenjara yang dibina pada tahun 1891 di atas tanah seluas 10 hektar itu pernah digunakan sebagai tempat tahanan tentera bersekutu yang ditawan oleh Jepun ketika perang dunia kedua.

Jentera berat termasuk jengkaut, traktor dan sebagainya digunakan bagi merobohkan sebahagian daripada 394 meter tembok yang mengelilingi penjara itu bagi projek kerja pelebaran dan laluan bawah tanah Jalan Pudu.

NONEProjek berkenaan yang bermula malam semalam akan berlangsung sehingga 24 Jun ini.

Pembinaan penjara Pudu yang dibuat secara berperingkat itu siap sepenuhnya pada tahun 1895 manakala temboknya mula dibina pada Februari 1891 dan siap pada bulan Ogos 1892.

Tembok ini dibina daripada batu bata yang dilepa dengan simen yang diimport dari negera jajahan British.

Semasa Perang Dunia Kedua, ramai tentera bersekutu dibunuh dan diseksa di penjara berkenaan.

NONESemalam, Timbalan Menteri Kewangan, Awang Adek Hussin di Dewan Rakyat berkata Penjara Pudu bukanlah sesuatu yang boleh banggakan oleh Malaysia.

Awang Adek menjelaskan bahawa kerajaan telah mengkaji perkara itu dan memutuskan bahawa Penjara Pudu bukan tapak warisan dan tidak akan dijadikan sebagai sebuah tapak warisan.



p/s: nasib baek fy pernah amik pic kat penjara pudu ngan member2 SeNaNDiKa..hehehe..ada jgk la bukti kalau nk cerita kat anak cucu nanti..korg ada ke? hehe

32 comments :

  1. sedih seyh..tak pernah pulak nak bergambar kat penjara pudu..rugi-rugi..

    ReplyDelete
  2. wahhh...ada gambar kenangan tu..photoshop ke? hehehe :p
    gurau je..

    ReplyDelete
  3. ala, dah runtuh?
    xsempat nak masuk..
    ;(

    ReplyDelete
  4. MFS: haa..2la..kn da rugi..hehe

    ReplyDelete
  5. RON: xdek mknenye photoshop..ori 2..hehe

    ReplyDelete
  6. Ada baca berita pasal nak dirobohkan..oo..dah start la ye..takpelah..untuk kurangkan kesesakan di KL takpe..

    ReplyDelete
  7. elok la roboh..buruk bebenor pemandangan kt situ

    ReplyDelete
  8. ye ke nk roboh..
    syg plak sbb mcm tmpt bersejarah gitu..

    ReplyDelete
  9. Kniedaz: da start roboh2 da..2ngu nk siap je..hehe

    ReplyDelete
  10. ron: bleh thn la, sbb kt tgh2 bdr kn?

    ReplyDelete
  11. sedey btui kan...

    lionteen xsempat pun nk tgkp pic kat situ..huhu

    ReplyDelete
  12. mahira oya: nk kate bsejarah sgt xdela pula, sbb ramai org mati kn kt dlm 2, tp kalu da wat jln agaknye ape la ada kt jln 2?

    ReplyDelete
  13. ciEk NiENa: da lama da ttp niena, nk msok wat ape lg??

    ReplyDelete
  14. lepas ni kalau naek monorel nak pg times square, x jumpa lagi la penjara pudu. huhu.


    My latest entry : Pasangan Kembar England Yang Paling Serupa

    ReplyDelete
  15. shafiq: lpas ni jmpe jalan je la kn?

    ReplyDelete
  16. alamak sedihnya...tak pernah amik gambar kat penjara pudu....

    ReplyDelete
  17. oooohhhh sudah dirobohkan kah? Fuhhhh seb baik penah amik gambar gak kat tepi penjara masa wat geocaching masa degree dulu...

    ReplyDelete
  18. Nur Hidayah Yahya:kne edit2 pic la kot..hehe

    ReplyDelete
  19. nur_nj: nsib baek la smpat..ada jgk kenangan kn?

    ReplyDelete
  20. adoii.. islam liberal..haha...
    er..
    apsal macam nak masuk jer kat dalam tuh?? ajak la wadud sekali..hahaha..

    blogwalking software dah keluar.. nak try tak?? :)

    http://slumberblogger-freedownload.blogspot.com/2010/06/free-download-blogtrack-aka-blogwalking.html

    ReplyDelete
  21. wadud@duad: nnt fy g tgk ok?thnx 4 dropping comment here..

    ReplyDelete
  22. Blogger ALLIFF26@ eLLe_G'o'wJezz: 2la psal, xsangka pelan dia mcm 2...

    ReplyDelete
  23. tiada lg penjara pudu..huhu...

    ReplyDelete
  24. princeduyong: mcm nk nyanyi lgu new boyz je? hanye tinggak sejarah..hehe

    ReplyDelete
  25. niesz: penjara jerjak ade lg...hehe

    ReplyDelete
  26. lionteen: smpt g ni...amik pic tapak pon ok b4 diaorg wat jalan kn?

    ReplyDelete
  27. tempat bersejarah...syg tp untuk kebaikan

    ReplyDelete
  28. nairaariaa: btol2..kedudukan dia pon xseswai kt tgh2 bndr..

    ReplyDelete
  29. lilacfla: yaka? hehe..xpsan plak..fy tgk cntik sbb mural 2 je..=)

    ReplyDelete

DoNT 4Get To DrOp Me A cOmMent b4 u LeaVe..
tQ.. =)