Friday, June 25, 2010

KanTa LeKaP oNLiNe vs KeDai

setelah beberape bulan xpakai lenses, fy telah pon menggataikn tangan untuk order contact lenses dari sebuah blog ni..saje je nk try sebab tengok macam lagi cantik je dari y biasa jumpe kat kedai2..harga pon lebih kurang tapi boleh tahan lagi lama...kalu ikot template kat blog 2, dia cakap boleh tahan hampir setahun...macam best je so fy pon order la...so setelah mengorder, lenses itu pon sampai ke rumah dengan bantuan pos laju...hehe..

inila dia rupa bekas contact lenses 2..lenses 2 diletak di dalam 2 botol y comel ni..comel 2 memang comel tapi mcm xseswai plak..sebab bila nak guna lenses 2, fy kene tonggengkan botol ni...nak masok kan jari memang la xmuat..lagi pun takot koyak plak lenses 2..n bila da tonggengkan, basah plak sebab air kat dalam botol 2 kuar..mmg leceh..membazir je cleanser lenses..huhuhu...

bila fy da pakai, rse okla..nak ckp selesa pon ye..macam lenses y beli kt kdai 2..fy pakai lenses ni time nak kuar town aritu..kat sini baru rse perbezaan antara dua jenis contact lenses.. kedai vs online...
  1. xtau la kenape, taik mata lebih cepat terbentuk bila pakai lenses on9 ni..
  2. silau!! perh..sakit mata bila mula2 kuar rumah 2..lenses ni xdilengkapi ngn anti-silau kot..
  3. cepat pening kpala..y paling best, da tido pon kepala still rse sakit lg..bese xmacam ni...
  4. mata rase cepat letih..huhuhu..
bila da rase macam ni, fy mula la ragu2 dengan kualiti lenses online ni..pelik jugak bila dia boleh tahan sampai setahun..harga nak same dengan y biasa beli kat kdai..rase mcm xberbaloi je..da la risau n takot mata rosak..pada pendapat fy, lebih baek beli kat kedai cos kite boleh tanya mereka2 y pakar kat kedai 2 tentang kualiti lenses..lagipon, y dijual kat kedai 2 mesti dah dapat kelulusan dari y pakar..n y online ni, kite pon xtau mana datangnya..btol x?so fikir2 kn la..mata ni bukannya ada spare..2 je la..tepuk dada tanya selera ok??

48 comments :

  1. btul..bkn sng nk cri brg on9 yg bkualiti...mgkin ad...tp bleh kire ngan jari...so..pikir la sndri~

    pengguna yg bijak pndai membuat pilihan;))

    ReplyDelete
  2. betul tu fy, yaty pun penah beli...baru je pakai tapi mata da rasa cam pakai lebih 8 jam...huhu...padahal tak sampai sejam pun...lepas ni da tak berani nak beli on9 lagi..huhu

    ReplyDelete
  3. HafizaH: nsib bju on9 xpnh mengecewakn fy..hehe

    ReplyDelete
  4. Nur Hayaty: 2la...cpt ngt rse kering..xslese plak pakai..=[

    ReplyDelete
  5. i penah beli lens geo ni online, so far ok je..selalu lens kaler ni mmg xde anti silau..=) pastu kena tgk mata gak..klu x seswai better jgn pakai..klu mata rosak x de ganti wo!!=p

    ReplyDelete
  6. uishh.. bahaya tu.. better beli kt optometrist je.. harga pon lebey kurang je kan.. takut2 ade ape2 jew.. uhuhuh

    ReplyDelete
  7. betul,ney rase kalau byk -ve efect,stop la pkai lense tu,beli yg baru fresh dari kedai,takot jadi papa kat mata ja~

    ReplyDelete
  8. betul tu..i try beli..pakai 2,3 kali je..sebabnya sblm ni tak penah pakai lense..try beli online,bila pakai jadi kabur2..pastu mata gatal2..macam ade habuk je..

    ReplyDelete
  9. qellissa: 2la..xseswai ngn fy kot.. tpksela pegi kedai.hehe

    ReplyDelete
  10. eppoo: 2la dia..nk pegi y mlas 2..hehe=)

    ReplyDelete
  11. ney: baek...nnt fy pegi beli..kalu rjinla..=]

    ReplyDelete
  12. farah: u xbese pakai kot..xpon power xkene?1st timer ptot pegi beli kt optometrist, lg selamat sbb diaorg mmg akan ajr cara pakai n jaga...

    ReplyDelete
  13. salam ziarah... :)

    nk bg pendapat skit blh yek tuan rumah...

    pembelian contact lens secara online ni pd pendapat sy x brape sesuai sbb bile nk pakai contact lens perlu melalui pemeriksaan ringkas utk menentukan contact lens jenis mana yg sesuai dengan mata.

    Untuk pengetahuan semua, contact lens ni sbnrnye mcm "ubat". ada berbagai2 bagai jenis dan x semua sesuai dengan mata kita. termasuk juga coloured contact lens. pakar mata akan periksa dahulu mcm sy nyatakan di atas...

    splosen dari saye :D

    ReplyDelete
  14. farysa pnh bli yg online
    ok je pkai tp ntk 6bln jela even die ckp smpai 2 thn
    n afte tu mata start merah2
    ltk eyemore bru hilang
    tp skrg dh bli kt kdai optical
    sng skit
    biar mahal jnji mata tak rosak
    =)

    ReplyDelete
  15. kak pp.mata u menawan gila.macam ada api kaler purple gituh.dah boleh jadi duta innershine pati prune:P

    ReplyDelete
  16. Azwan Ismail: thnx 4 da info..nah seplosen dr sy.

    ReplyDelete
  17. farysa: belanje fy sepasang bleh?

    ReplyDelete
  18. sizukaDeboss: wahaha..ada bdk nk kne gigit ngn akak ni..pas gigit akak nk sekeh2 awk..dush2!!

    ReplyDelete
  19. xbahaya ke pakai benda ni? risiko je.. :(

    jom ke http://suarapeople.blogspot.com

    ReplyDelete
  20. woh..bhaye tuh..pkai contact lense bese2 sudeyh.nanti rosak mata..mata adalah permata.so,hargailah ia

    ReplyDelete
  21. bulehkah cik pp bg alamat belog yg jual lense e2..?tringin nk intai2.. :)

    ReplyDelete
  22. biase la tu.. ssh nak percaya kualiti on9 ni. kekadang, diorang bg yang dah lama.. T_T

    ReplyDelete
  23. aren: btol2!!! fy setuju sgt 2..tp knape la degil sgt?hehe

    ReplyDelete
  24. PiNkYbLuEbAbY: xsure ada smpn g x..nnt fy cek..hehe

    ReplyDelete
  25. AiN Z: hrap sy tidak begitu..emm

    ReplyDelete
  26. berapa RM nih? Biasa beli yang monthly aje. Takut eh nak pakai yg sama sampai setahun! The best is org kata, yag tukar hari2.. Takmau kongsi ke apa nama o9 blog tuh?

    ReplyDelete
  27. Miss Q: nnt fy send kt Miss Q link dia..ley la cek hrge skali..=)

    ReplyDelete
  28. nak tye..ak malas nk pakai spek..nampak skema lols..ehehe...erm.bpe harga lens tue yang biasa2 pye? ermm..better bli kat kedai...:)

    ReplyDelete
  29. yeke..??? baru je nak order kat satu blog td.. huhuhu... nak kene fikir balik ni.. cantek mmg cantek..

    ReplyDelete
  30. nas: beli on9 between 40-60 mcm 2...depands la..

    ReplyDelete
  31. Sophia Rani: xpyhla order..baek g beli sendri..

    ReplyDelete
  32. nana xpnah pakai lens ni..
    hehehe~~mmg xtaw pape pon fy..
    hurm, btw..
    tu mate fy ye?
    cantikk~~ :0

    ReplyDelete
  33. NaNaJoe: mata nana ok kot xpakau spek..ni dr spek nk pakai lenses, alang2 da pakai lenses nk kaler2 plak..2 jd mcm2 2..hehe..cntik ke? blush!!!

    ReplyDelete
  34. salammmm. iena pun dah try beli. beli dua lagi. tp 1st time pkai, mate kluar biru2. pedih sgt. padahal pkai tak lame pun. pastu sakit tak ilang laupun tak pkai lense tu lagii.
    haishh rase nyesal pkai lense on9 ni.
    bek pkai Freshlook. mmg sesuai utk mata. sbb dia lembut. biar mahal asal kan tak rosak mata. kan? =)

    ReplyDelete
  35. iena.[banana]: 2la..fy pon pakai kjp2 je..xselesa la..risau jgk..huhu

    ReplyDelete
  36. masa nak pkai lense 2 fy..
    xyah masokkan jari dlm botol 2..
    mmg laa koyak..
    trus tuangkan kt dlm casing..:D
    lense 2 dari mana ek??
    malaysia or korea??

    ReplyDelete
  37. Rowena Chasez: oo..mse memula pakai 2, fy xbeli lg casing sbb y lama da buang..so tpkse la smpn dlm botol dulu..hehe

    ReplyDelete
  38. bahaya nye..sape suh bli online
    byk g kedai kan??

    p buang cepat2..b4 problem mata sampai x leh update blog hehe~

    ReplyDelete
  39. Sha-na.Szied: mlas sgt nk g kdai 2 beli on9...hehe

    ReplyDelete
  40. mata model tu nama pe ye hehehe

    ReplyDelete
  41. tringin nak pkai lense... tp x la beli cara on9... tkut rosak mte jer..
    bli kat kedai bru ok!^_^

    ReplyDelete
  42. niesz x confident nk li brg2 on9 ni sbb bnda tu xde dpn mate niesz..mmg ragu2 gak la nk li..

    ReplyDelete
  43. Azie: besela..bila da mlas mmg mcm ni.=]

    ReplyDelete
  44. niesz: fy mula2 mcm 2 jgk..tp skrg da xde kisah da..bju ke. tudung ke, sume beli on9..emm

    ReplyDelete
  45. alo bru nk pkai yg online punye..huhuhu

    ReplyDelete
  46. br taw y on9 2 cmtu,,xjd a nk order,,hoho.

    ReplyDelete

DoNT 4Get To DrOp Me A cOmMent b4 u LeaVe..
tQ.. =)