Friday, May 14, 2010

TuToRiaL ShouTMiX BerGaMBaR VoGuE + ChUmiL

ni first time fy wat tutorial..hehe..ngengada kn? tp xdekla ngade sgt..ptg ni fy diminta oleh yaty utk ajr dia cmne nk wat shoutmix y bleh kuar mcm2 pic 2..so fy pon dgn berbesar hatinye nk tunjukla cara fy wat..mgkin blogger2 y laen wat cara laen fy xtaula..fy akan start dr memula nk wat chat box ni..

1) pilih live chat y korg nk gne kt blog korg..sbg cth mudah shoutmix

*pas 2 korg wat la account shoutmix..kalu y da ada korg login je la..

2) pas 2 cari perkataan display mcm kt bwah ni

*sbnrnye bkn klik display tp klik item2 y kt bwah perkataan display 2..

3) kt sini korg editla nk blog korg kaler ape, style cmne n set skli time ikot mse s'pore ok?

* tiap kali da 2ka setting, korg klik preview utk tgk hasil n jgn lupa save ye..

4) lpas 2 brula korg klik smileys y jgk dlm kelompok display..


a) utk pic 2, korg kne upload dulu..mcm fy, fy gne photobucket utk uplod pic fy..sblm 2 korg edit la kalu nk bg nmpk lg ceria kn? cara dia - upload pic, klik pic 2, bila dia da view letak mouse kt pic 2 n cari resize , pas 2 amik tiny (100x75)..save kn dia...pas 2 korg amik link dia letak kt url..utk column code 2, korg letak la name korg ke so bila org taip name korg pic akan kluar..

b) utk komen katun 2, korg carila kt mne2 cth kt sini and pas 2 korg pilih la mne2 y korg suka..da jmpe klik and wat mcm ni..

*pd pic 2 korg klik kanan n pas 2 pilih view image
and akan kuar mcm ni

so korg pon copy link 2 and letak kt smiley image url td..
korg bleh letak byk mne y korg nk asal xlebih dr 10..
lpas 2 save la..lpas 2 klik back to setting and klik get codes..
pas 2 korg pandaila bdget size shoutmix ikot kesesuaian pd blog korg..
then copy codes 2 and paste kt blog mcm bese...
dan akhirnye shoutmix korg akan dptla y mcm ni...

skian sj tutorial cheqppjoy pd harini..agak2 kompius 2 tnye la balik..fy mmg xbrape pndai nk ajar org..so pam2 je..harap fy dapatla tlg korg y nk wat shoutmix mcm fy ni..hehe..sorry kalu ada y xpam..okies..papai...

20 comments :

  1. Syafiq Kadiran: sila la wat..xpam tnye okay?

    ReplyDelete
  2. wah...
    mmg bergune..
    nk wat jgk..
    hehe

    ReplyDelete
  3. awak..awak..time kasih utk tutorial ni..thumbs up..ley wat pas ni..heee..muwahx

    ReplyDelete
  4. lionteen: sila la wat ye..amatla dialu2 kn..hehe

    ReplyDelete
  5. shasha cartEr: nape xwat skrg je?hehe

    ReplyDelete
  6. saya pun nak try jgk..terima kasih sifu.

    ReplyDelete
  7. heheh..aisya prefer yg mudah n cepat..letak pic2 tu sume..xlmbat loading ke nt?? hehe

    ReplyDelete
  8. ibu_Arifa: alamak..sifu plak..sy pon kanak2 bru blajak kak..hehe

    ReplyDelete
  9. Nuraisyyah: ntahla..rse bese aje..hehe

    ReplyDelete
  10. aisey... x berapa nak bijak la wat benda2 cm nie... huhu

    ReplyDelete
  11. nur_nj: bleh aje..y pntg cbe..hehe

    ReplyDelete
  12. owh..lupa iter nak comment kat cni...fy TQVM dear sudi ajar iter...iter hargai sgt2..(tetiba plak nak jd bdk kecik kan..adeh..hehehe =])

    ReplyDelete
  13. Nur Hayaty: ololo..sweetnye..pelat plak die arini ea?cumil la 2?hehehe
    wcome dear..its my pleasure..

    ReplyDelete
  14. salam.. ermm.. pandainya makwe den ni buat tutor.. cayalah... besttt....!!!!

    ReplyDelete
  15. BUJANG SUSAH: alamak..da ada bf plak kt sini..hehehe

    ReplyDelete
  16. nnt wat tutorial cara nk guna blogspot dengan lebih advanced yer..hhe

    ReplyDelete
  17. Hazwan Hakim: mksd advenced 2 mcmne ye?

    ReplyDelete
  18. Salam..fy, tetiba kan..teringin pulak nak tau cemana ye nak buat background macam fy ada bunga yang gerak gerak pada komen..
    leh buat tuto?

    ReplyDelete

DoNT 4Get To DrOp Me A cOmMent b4 u LeaVe..
tQ.. =)