Monday, August 27, 2012

Mimpi atau suratan???

mimpi ni ditulis pada hari ke 5 ramadhan tahun lepas (2011)...pada mulanya fy ingt xnak post..tp xtau kenapa, selepas setahun pemergian abah fy rasa terbuka untuk memaparkan cerita mimpi fy ni di blog..mungkin Allah nak bagi petunjuk pada fy masa tu..tp fy terlalu naif untuk memahami mimpi ni sehinggalah abah pergi meninggalkan kami pada hari ke 27 ramadhan ( 27/08/2011)..lepas abah meninggal, fy baca balik post ni memang hati fy rasa terpukul sangat..MasyaAllah..kalaulah fy hayati betul2 mimpi ni....

masa tu geng2 mahkota (tempat praktikal) tgh wat kerje kt area jalan kg sg soi..y dekat jalan nk kuar ke jalan pekan tu..tibe2 fy nmpk ada byk lori dari mane2 ntah baling sesuatu dekat rumah orang2 kt situ..diaorg bawak pistol dan mcm2 lagi..da tgk keadaan macam tu, fy pon jerit2 kat bebudak mahkota suruh blah dari situ..masa tu fy ada bawak myvi, tp fy pergi dekat lori..geng2 mahkota ni wat relax je macam xde ape..wat xtau je dekat orang2 tu..nasibla jang hidupkan enjin..org2 td tu mkin dekat..fy tnye jang nape xgerak lg dia ckp tunggu enjin panas..kedudukan lori ni jauh kit dr tmpt geng2 mahkota duduk..org2 td tu da makin dekat..diaorg langgar je myvi..sedih..bila diaorg da dekat dgn geng2 mahkota, tbe2 je diaorg tembak semua org kat situ..

fy terkejut..cepat2 suruh jang drive..fy n dila terus lompat belakang lori..gila! nampak kawan2 semua kene tembak depan mata..jang terus bawak lori tu dan org2 td sempat tembak2 kitaorg..tp kitaorg sempat ngelak..lepas tu lori y kitaorg bwak lalu depan satu kedai makan tepi jalan..ada latip kat situ..fy pon jerit la..baek korg blah, ada org kene tembak kat depan..bahaya!! byk kali fy jerit..diaorg buat biasa je, gerak pon slow je..boleh gelak2 plak tu..masa smpai dekat simpang masuk ke highway pekan, kitaorg nmpk tentera tgh berjaga kat situ..diaorg tgh tembak2 ke langit mcm bg amaran..jang masuk ke arah kuantan..masa tu kitorg lompat ke bahagian depan lori..tgk muka jang pucat..tbe2 dia nanges, ak nmpk diaorg kene bunuh..ak takot..fy pujuk jang n kitaorg teruskan perjalan..bila sampai dekat simpang besar kipsas, fy try call abah, tp xtau nape muadz y angkt..kitaorg pon bergerak ke kl..

tibe2 je kitaorg ada dekat kawasan rumah flat kt kl...tp tinggal fy dgn dila je..jang da xda..kitaorg ada depan pintu satu rumah ni..pagar dia besar..selaen tu, ada seorg laki kt depan pintu tu, mcm kitaorg jgk..pintu tu terbuka..kitaorg masuk..laki tu ckp, pintu tu buka bukan utk korg..nk masuk boleh tp ada syarat..org tu wat muka xbaek..ada dua org jaga kat situ..kitaorg cepat2 lari kuar..diaorg ikot..ntah cmne, pd tgn fy ada senapang n laki td da terbaring dpn kitaorg..fy acukan senapang tu kat laki td..jaga td berjenti kejar..kitaorg negotiate ape ntah..lepas tu laki td bunuh diri sendiri dgn senapang laen..kitaorg smbung balik lari..kitaorg ddk kt area rumah flat tu utk masa y lama jgk..org2 jahat tu xsmpai kl lg time tu..satu masa tu, tbe2 ada org ketuk pintu rumah kitaorg..jang..tp dia da nmpk laen..mcm liar kit..dia bawak kitaorg g dekat tangga, ada kawan dia dekat situ..kitaorg try lari tp diaorg jaga pintu..nasib kitaorg lolos..mak kawan jang ada depan pintu tu tekejut tgk kitaorg..tp xbuat ape2 la..

satu hari tu, kitaorg duduk dekat bawah flat..fy pegang sorg budak ni...tibe2 je jalan macam bergegar..rupe2nye konvoi org jahat tu da smpai situ..bayi tu nanges fy cepat2 bg dekat mak dia..org2 tu pandang je kitaorg..lepas tu jerit suruh lari..diaorg nk bakar tempat tu..masing2 bergelimpangan lari..fy n dila da terpisah..beberapa hari ntah lari..badan da penat..nak air..fy and sorg budak ni amik botol, pergi dekat satu lori tangki..amik air..tp lori tu mcm ada dekat dlm lumpur..so kitaorg kene redah la..masa tgh isi air tu, tbe2 nmpk lori org jahat datg..cancel isi air..kitaorg pergi balik tempat kitaorg camping td..ramai da org tunggu dekat situ..

fy nmpk abah tgh borak2 dgn seseorg..fy naek depan sebuah lori...lori tu betul2 sebelah abah..fy tunggu abah naek..fy borak2 dgn pemandu lori tu, lori tu jalan..bila da jauh, baru fy perasan abah xnaek..fy kuarkan kepala dekat tingkap sambil nanges n jerit, abahh!! abah!!! nape xnaek?? abah cume jawab, abah syg adik..bercucuran air mata fy masa tu..lori tu tetap jalan..fy nmpk abah lambai tgn n nanges jugak..lori y fy naek tu ada tempat duduk kat belakang..fy pergi belakang, fy nmpak, mama, akak, abg budi, eme, abg tgh berpeluk2an..mcm da lama xjumpe..fy pon peluk diaorg smbil cakap, abah xnaek, abah xnaek..mama peluk fy n ckp, jangan nanges..abah naek lori laen tu..

masa tu fy terjaga dari tidur..pipi da basah..fy betul2 menangis rupanya..aneh..perasaan masa tu, memang sedih sgt2..bila pikir balik, macam tengah berperang pon ada..tp xtau sape org jahat tu..fy teringt abah, terbayang-bayang muka abah tengah melambai..mcmne la nnt kalau abah xde..hati makin sayu..fy lap air mata n cepat2 bangun..fy tgk jam, da pukul sembilan pagi..baru teringt, lepas sahur td, fy tunggu subuh, lps tu terus tidor semula..sebelum fy terlupa, fy pon tulis ape y fy nmpk dalam mimpi tu..tp, pelik..apekah maksud di sebalik mimpi ni?

1 comment :

  1. Al-fatihah untuk arwah abah awak..xpa,bukan semua orang boleh dapat mimpi yg bagi kita petunjuk untuk senang difahami..bersabar dengan setiap dugaan dan ketentuan dari-Nya..semoga roh arwah tenang di sana..amin...

    ReplyDelete

DoNT 4Get To DrOp Me A cOmMent b4 u LeaVe..
tQ.. =)