Friday, June 1, 2012

Pavlova & Resepi

da lama sgt kn fy xupdate? skrg ni tgh busy dgn final year project and minggu depan da start final exam..memang xmenang tgn..tp dalam pada tu, sempat jgk fy belajar buat pavlova..memang da lama simpan perasaan nak belajar buat pavlova, yela org ckp pavlova ni sikit je bahan dia..cara buat pon senang..jom tgk resepi dia..

Bahan2 :

- 4 biji putih telur
- 200 gram gula
- 1 sudu besar tepung jagung
- 1/2 sudu teh cuka makan
- 1/2 sudu teh esen vanila

Cara2 penyediaan:

- mula2 panaskn dulu oven dgn kadar kepanasan 140 darjah celsius, guna api bawah shj.

- asingkan telur putih dr telur kuning. putar putih telur pada kelajuan tinggi terus dan pukul sampai putih telur tu jd gebu (soft peaks)
- kemudian dgn kelajuan y sama, kita masukkan gula kastor sikit demi sedikit. da abis masukkan gula, masukkan pula tepung jagung, cuka dan esen vanila..masukkan satu2 ok?
- da siap putar, adunan pon da jadi meringue bolehla ke step seterusnye iaitu bakor membakor.
- sediakan dulang pembakar, lapikkan dgn baking paper dan tuang adunan td ke atas baking paper. kalau x gune baking paper nnt meringue tu terus melekat..retak plak pavlova tu nnt...
- lepas tu bolehla letak dlm oven.. letak kat rak tengah2 tau and suhu antara 120 - 100 darjah celsius. bakar selama 1 jam 15 minit if x kekuningan lagi tambah masa tau..sebab makin besar pavlova, makin lamala kena msak..gune api atas and bawah..
- agak2 da masak, jgn keluarkan terus pavlova tu dari oven..biarkan dia menyejukkn diri dalam oven, biarkan pintu oven tu bukak sikit ek.

topping

-buah-buahan y berwarna warni (potong kecik2)
- whip cream

finishing

if gune whip cream y dalam kotak tu, putarla 5-10 minit..sampai jadi gebukan? lepas tu, kalau da yakin pavlova tu da sejuk, tepek2 la whip cream atas dia..kemudian boleh la hias ikot kretiviti kn? da siap simpan dalam peti.pavlova sedap makan sejuk2..hehe...

1st attempt - pavlova

2nd attempt - resepi sama tp dapat 2 mini pavlova..hikhik..

p/s: kalau rasa ngengade lebih, lepas da siap meringue tu asingkan dalam 2 bekas, tambah sedikit pewarna ikot kesukaan korg la..nnt dapat pavlova mcm kt atas tu, 1 mini pavlova warna pink dan satu mini pavlova warna hijau..rasa sama je..hahaha.. selamat mencuba :)

3 comments :

  1. yaallah.. teringin la plak ttba. ada lagi tak ? nak sikit. hehe..

    ReplyDelete
  2. kite pun nak buat gak tapi x buat2 last2 order jer..hehe

    ReplyDelete

DoNT 4Get To DrOp Me A cOmMent b4 u LeaVe..
tQ.. =)