Tuesday, August 2, 2011

TuToRiaL SeMaK TaRikH LuPuT DoMaiN

ingat lesen memandu je ke ada tarikh luput? domain pon adala..fy sendiri xpernah ingat bila fy beli domain..da tentu2 la tarikh luput dia fy lagi xingat..hehehe..biasanya domain kene renew every year..ada kot y beli domain 2 thun punye..i xmampu la nak beli domain mahal2..hosting apetah lagi..sebelum fy merapu dgn lebih panjang, jom ushar cara dia..

1. klik sini -> http://www.whois.com/

2. korang akan nmpk page mcm y kat atas ni.

3. isikan nama domain korg mcm kat atas ni. then klik search.

4. perasan x kat bawah tu kuar satu box baru? pegi dekat url blog korg dan klik whois.

5. taip semula security key y diaorg bg tu..

6. tara..da tau da tarikh luput blog..

senang je kn? byk lagi kot cara nak cek tarikh luput domain..ini adalah salah satu darinya..hehe.. fy pon baru belajar..tgk2 da nk expired da..ada lebih krg 11 hari je lg..so lepas ni, domain hunting..chow..

6 comments :

  1. errr..nk taw tarikh luput roti gardenia? sbb plastik 4 segi tu dh hilang..haha kiddin :)

    ReplyDelete
  2. oooo.. mcm tu ka.. hehehe.. maceh bg taw.. ;)

    ReplyDelete
  3. @sergeant keroro sje je ngengade ni nk pakai domain..huhu

    ReplyDelete

DoNT 4Get To DrOp Me A cOmMent b4 u LeaVe..
tQ.. =)