Monday, July 25, 2011

Riang Ria Internship =) Part-4

aktiviti di minggu ke-9 lebih xtreme dr minggu ke-7..makin lama makin berapi bak kata mamat khalid..hehe.. memang seronok, meriah dan boleh dikatakan gila..lega rasanye dapat geng2 praktikal y senang nak masuk..sama kepala dan xbyk hal..walaupun kitaorg ni datang dari pelbagai peringkat umur dan bermacam-macam peel, tapi bila da buat kerje sama2, da xterasa da perbezaan tu..semua pakat layan je..

sepanjang minggu lepas, jadual fy di bahagikan kepada beberapa bahagian iaitu overhead, serbis, office (seminar) dan juga street lighting..macam besela, fy letak pic time suka2 je, pic buat kerje simpanan untuk report nanti..marila kita tgk kn pic2 ni..laen tempat, laen masa dan laen aktivitinya..hehe..

1. MS Garden, Kuantan

seminar KDK, buleh rujuk entry ni (klik sini)

2. Mini Zoo Taman Teruntum

seawal jam 10 pagi kitaorg da terpacak dekat sini..

sian beruang ni maen sensorang.

boleh plak kan time kerje g wat lawatan ke zoo..huhu, jangan salah faham ye..aktiviti ni dilakukan tanpa dirancang..sebenarnye, pd hari tersebut, fy dan dila puasa..in charge pada masa tu plak rasa serba salah agaknye nak makan depan kitaorg..so, dia da beli air kotak dan simpan dekat belakang..

dia bawak kitaorg pergi sini supaya kitaorg xnmpk dia mkan..kitaorg tau pun sbb masa tgh jalan2 tu, tbe2 dila tertinggal barang dekat skylift, so time dia pergi amik brg dia nmpk in charger tgh minum air..rasa kesian plak kat dia..so kitaorg pon xlama-lama la kat sini..byk g kerje nak buatkan? ape pon, seronok dapat jejakkan kaki kat sini setelah sekian lama =)

3. Tasik 3 Impian (T3I), Chendering.

da macam pasangan kekasih da deme ni..bahagia bebenor kome ye?

besarkan ikan kat tasik ni? ada kaki mancing nak try port baru ni?

tuan punya tasik ni minta bekalan elektrik di sambung pada rumahnya y sebelum ni gune generator..rumah ni baru2 jgk la di bina, sebab tu baru sekarang nak bekalan..rumah ni jauh ke dalam kawasan chendering dan dikelilingi tasik y sangatla luas dan cantik..seriusly, angin pon sedap je..xpasang kipas pon xpe..


turn fy plak berdayung sampan..yeay..

tuan tanah ni dalam perancangan nak buat resort dekat tasik ni..memang bernas la rancanganye..besar kot area tanah dia..maunye xuntung..kaki mancing mesti suka punya..Tasik 3 Impian adalah ilham beliau..waa, bangga bila tgk org melayu da semakin maju dan berwawasan..fy plak y rasa semangat..

peluang y ada tu kitaorg xlepaskan..berkayuh la keliling tasik tu sampai tgn penat..bukan tgn fy la, tgn pengayuh upahan tu..hehe..tuan trumah tu jgk ada bela ikan keli..tapi letak dalam kolam la..xlepas pon dalam tasik..dan y paling best, binatang peliharaan y paling rare..xingtla ape diaorg pangil binatang tu, tp spesis monyetla..kecik2 ni comel la, bila besar xtau la cmne rupenye..sgtla mnja, asyik nak dukung je..kalau xdpt dia mulala nak marah..huhu..

tgh marah sbb xde org nak dukung dia..hehe

4. Paya Gelugor

sepanjang buat intern kat sini, kerje memang xpernah xde..kitaorg maen2 jgk, kerje mane pernah xsiap..kualiti baek punye..hehehe..untuk dekat sini, kene bg bekalan dekat sarang burung..kebetulan sarang burung tu dekat dengan transmission line..kawasan sarang burung tu memang jauh dari main line..berapa banyak ntah tiang span kene tanam..mau xjenuh..kalau kitaorg ni bukan berdedikasi, maunye kitaorg tab kan aje dr transmission line tu..hahaha..macam boleh je kn? jauh benor imaginasinye..

cmne je nak tab dr transmission line ke sarang burung? huhu

walaupun penat dgn cuaca panas + puasa plak tu, kitaorg berjaya siapkn kerje pada hari tu jugak..memang xberapa nak bertenaga la..dari pagi lagi berjimba-jimba..syoknye kerje dekat kawasan pedalaman, hasil hutannya y ampun2..diaorg ni dapatla kutip buah durian kit..sayangmye, fy dapat amik pic je..makan xsempatla..huhu..sedih..

baunye menambat usus perutku..nyum2...

kesimpulanye, hari2 fy sangatla adventure..hutan mana je xpernah singgah..semua da masuk.. ramai budak2 laen bangga dapat kerje dekat ofis..yela, rasa mcm engineer bagai..xmacam fy, duduk berjemur tgh panas pai itam2 da kulit..tp fy sikit pon xkisah, sbb y penting niat kite nak belajar..kat mana2 pon boleh..y penting kesungguhan kita..hope minggu2 terakhir fy dekat sini dipenuhi kenangan2 y best..amin..

4 comments :

DoNT 4Get To DrOp Me A cOmMent b4 u LeaVe..
tQ.. =)