Wednesday, April 27, 2011

Gurun High Voltage Direct Current Visit..

untuk kali y terakhir di sem 6 ini, fy buat entry pasal industrial visit..ngeh2, lepas lawatan ke NLDC bangsar, pada hari jumaat minggu y sama, kitaorg ada lawatan ke HVDC Gurun plak.. suka benor ye kome berjalan..haha..tp kali ni xde byk pic sgt pon..xtaula teman kenapa..layankan aje..

gila forsquare..hahaha

seperti visit2 biasa, sesi taklimat akan mendahului dalam tentatif program.. sesi taklimat pasal HCDC xamik banyak masa sangat, y lamanya sesi soal jawab..kalau xtnya soalan nnt diaorg y tanya kitaorg balik..cuak x? haha..maunya x,kang xdpt jawab wat malu je..ok, da malu pon sebenarnye..miahahaaa...

aktiviti mencapub.. =)

ce cite ce cite..begitula kitaorg masa sesi taklimat tu..

tujuan lawatan adalah untuk observe sendiri jenis2 penyelenggaraan y dilakukan oleh station HVDC..HVDC ialah High Voltage Direct Current y digunakan untuk penghantaran jarak jauh terdiri daripada dua atau lebih stesen converter dan pusat penghantaran (NLDC). Y dekat Gurun ni terima supply dari Electricity Generating Authority of Thailand (EGAT). sebelum terlupa, lawatan ni adalah di bawah subjek Maintenance Technology sbb tu kitaorg lebih fokus pada bahagian penyelenggaraan.

abis sesi taklimat, kitaorg dibawa ke sekeliling tapak HVDC untuk melihat sendiri semua peralatan samada besar atau kecik y digunakan dalam plant ni..da nama pon power system plant, jgn mimpi la nk tgk komponen kecik2 ni, semua gedabak je saiz dia..lagi2 transformer tu..pelik jgk nape fy xamik pic sangat kat sini..huh, wondering~~~

pandangan HVDC plant dr atas tower

sesi bergambar..ni je y fy ada..y laen kt camera sape ntah.

alhamdulillah, selesai jugak sesi lawatan kitaorg tu..masing2 da start pk da ape nak buat dalam report..tp before balik sempat jugak kitaorg berpoya-poya dekat P.Pinang..pergi Queens Bay Mall untuk makan dan shopink tingkap...singgah beli asam kejap, lepas tu baru la balik..

lawatan kali ni xpergi mana sangat sebab pak cik bas xnk layan kan kitaorg..sedih gila kot.. yela, pergi jauh-jauh tapi xdek nak jalan mana2 sangat..peluang bukan datang selalu..huh..ape2 pon, terima kasih kepada teams y bersusah payah handle lawatan ni..sian korang kan? huhu..ok, itu saja untuk malam ni..papai..

shawl serabai..menci!!

3 comments :

  1. Seronoknya...sib baik su baru balik dari jalan jalan ekekekkekek...
    Salam ziarah…
    Jemput singgah di blog baru Sumanje
    Tentang Malaysia
    Terima kasih atas kunjungan anda
    Semoga Ceria selalu dan happy blogging
    Dari ~~~SuManje~~~~~~~~~…………………

    :)..

    ReplyDelete
  2. Salam..Pasal nldc tu..nak tanya..sape nak contact kalau nak buat lawatan kat situ...nak bawa students..

    ReplyDelete

DoNT 4Get To DrOp Me A cOmMent b4 u LeaVe..
tQ.. =)