Tuesday, September 21, 2010

DoMaiN & BuFFeRed EarNinG

fy yakin semua org tgh bergembira ngn BE y sdg menggila skrg kn..bleh dikatakan tiap2 hr fy tgk ada org update cerita psal BE y beratus2 2..fy plak terkebil2 je membaca..sdih btol..fy skrg lgsg xde BE..semua ni jadi lepas tukar ke domainla..da hampir sebulan kot fy berhijrah ke domain, n sejak 2 jgkla earning nuff fy merudum..mcm xde earning pon ye..

so, minggu lepas fy wat la aduan kat nuff..and org 2 pon da reply, dia just ckp fy kene 2ngu lama skit sbb diaorg tgh process account nuff fy..so fy pon wat dek jela..tp 2,3 ari lepas, fy ada tanye kt padin psal masalah ni sbb padin pon baru je tukar ke domain tp dia punya BE running macam biasa je..means dia xde pon masalah dengan BE mcm fy..lepas 2 dia ada bg fy 1 solution:

sila klik kat kotak itu

sebenarnya memang fy da klik da kt situ and bila da klik kat situ, kalau ada org search blog fy dengan menggunakan dot blogspot, secara automatiknye terus divert ke dot com..so, fy xde masalah dengan bende ni..sebabkan xpuas hati, fy buat satu lagi tiket dekat nuff..and diaorang reply macam ni pulak..

dengan erti kata y laen, masa fy daftar domain ni dekat account nuff fy, fy da salah wat..fy sepatutnya edit je dari url blog y lama, tp fy pergi delete url lama 2 and buat y baru..tgk bawah ini untuk lebih jelas ye..


1. pergi dekat blog manager.

2.untuk update dari url lama ke url baru, jangan sesekali tekan delete,
sebaliknya tekan edit je. dekat sini la fy buat silap dengan
menekan delete dan lepas 2 tekan add a blog plak.

kesimpulanya dekat sini, ape y fy buat adalah seperti mula2 apply nuff la..untuk dapatkan buffered 2 ambil masa y lama kot..ada org cakap 3 bulan..fy pon xsure, tapi kalau betol la memang membazir je fy tukar ke domain..so lepas ni kalau ada sesiapa y da 2kar ke domain berhati-hatila..jangan buat kesilapan macam y fy buat..=]

15 comments :

  1. ala, kesiannya kat fy, hehe tak pew nanti ada lah BE tue, just sabar banyak=banyak yea dear :)

    ReplyDelete
  2. perkongsian yang menarik untuk blogger yang sudah mengupgrade kepada domain berbayar

    ReplyDelete
  3. haah FY,masa yaty tukar domain pun,yaty just edit URL lama ke URL baru...alhamdulillah semua berjalan seperti biasa..takpe la FY...ujian buat FY..sabar k..sama2lah kite berjuang untuk dapatkan BE yang banyak..hehe

    ReplyDelete
  4. Uruchimaru @ kf: sedia sgt da ni..=[

    ReplyDelete
  5. bOo bOo: em..agaknye bila la nk ada kn?

    ReplyDelete
  6. Masa DAH Time: haha..sila la baca kalu nk tau..xbace xtau..=]

    ReplyDelete
  7. Nur Hayaty: yaty punye BE kongsi dua nk x?

    ReplyDelete
  8. fifi, aku pun ade terpikir nak tukar ke domain. thnx... 4 your info...

    ReplyDelete
  9. nice info pp.. aku pn ade cadang nk tukar domain..

    ReplyDelete
  10. sabar,bertenang hadapilah dugaan ini dengan kesabaran dan penuh semangat update dan buat entri yang power-power,mana tau dengan ini membawa lebih banyak rezeki.kekekekeke

    ReplyDelete
  11. hehe kalau da delete,kire macam register baru la

    xpe esok lusa dapat la balik BE tu

    hee, jgn sedih2 ya

    ReplyDelete
  12. ooooo..
    camtu rupanya ceritanya

    kesiaaann T_T

    btw, tq for info.

    wink wink

    :D

    ReplyDelete
  13. oowhhh..cam tu...TQVm 4 the info.. =)

    ReplyDelete
  14. nasibqu selalu check,.. Dh dpt be dh,.. Hehe..

    ReplyDelete

DoNT 4Get To DrOp Me A cOmMent b4 u LeaVe..
tQ.. =)